Hlavní obsah

MMF varuje před nejistou ekonomickou situací, globální růst bude nejslabší od krize

• Aktualizováno
Novinky, bož

Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý varoval před „nejistou ekonomickou situací“. Zároveň snížil svůj dosavadní odhad letošního růstu globálního hrubého domácího produktu (HDP) z 3,2 na tři procenta. Růst světové ekonomiky by tak měl výrazně zpomalit z loňských 3,6 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní ekonomka MMF Gita Gopinathová

Článek

Pokud se prognóza MMF naplní, půjde o nejslabší růst od finanční krize z roku 2008, připomněl server listu Financial Times.

Podle MMF vytvořila obchodní válka mezi USA a Čínou nejistou ekonomickou situaci. Řetězec vzájemného uvalování cel vedl téměř ke stagnaci globálního obchodu, což centrální banky přinutilo ke snižování úrokových sazeb k podpoře růstu.

Peking vrací úder. Oznámil cla na americké oříšky a mražené vepřové

Ekonomika

Podle hlavní ekonomky MMF Gity Gopinathové by proto hlavní politickou prioritou mělo být odstranění obchodních bariér prostřednictvím trvalých dohod a také zmírnění geopolitického napětí.

„Takové kroky mohou významně zvýšit důvěru v ekonomiku, podpořit investiční aktivitu, zastavit pokles v obchodu a výrobě i posílit globální ekonomický růst,” dodala Gopinathová.

Český HDP podle MMF letos vzroste o 2,5 procenta a následující rok o 2,6 procenta.

Obchodní válka od března 2018

Obchodní válka mezi USA a Čínou trvá již od března 2018. Tehdy Trump podepsal první dekret o clech na čínský dovoz v ročním objemu zhruba 50 miliard dolarů (1,16 bilionu korun). Od té doby na sebe obě země vzájemně uvalují nová cla.

Trump zvýší cla na čínský dovoz. Jsme ochotni jednat, reaguje Peking

Ekonomika

V říjnu letošního roku došlo k další z řady dohod, podle níž Američané odloží příští vlnu cel. Ponechali si však možnost je kdykoliv uvalit, na což už mají Číňané připravena protiopatření.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám