Hlavní obsah

Nezaměstnanost je v Česku znovu rekordně nízko

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 2,6 procenta. Předtím se tři měsíce za sebou držela na úrovni 2,7 procenta. Bez práce bylo v říjnu 196 500 lidí, což je nejnižší hodnota pro tento měsíc od roku 1996, informoval Úřad práce ČR.

Článek

Nezaměstnanost se tak v uplynulém měsíci vrátila na dosavadní nejnižší hodnoty z května a června letošního roku.

Zaměstnavatelé nabízeli v říjnu víc než 337 tisíc volných pracovních míst. V mezinárodním srovnání měla ČR podle posledních dostupných dat Eurostatu nejméně lidí bez práce v celé EU.

I v uplynulém měsíci trval zájem zaměstnavatelů o nové zaměstnance především v technických profesích na dělnických, ale i vyšších pozicích. Nadále pokračují sezonní práce a zároveň ještě doznívá turistická sezona.

Foto: Novinky

Nezaměstnanost v Česku

„Klesá jak počet, tak i podíl dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů. Jen za uplynulý rok se snížil v meziročním srovnání podíl těch, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, o 6,8 procentního bodu,” řekla ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková. „Tato čísla potvrzují, že se daří umisťovat na trh práce i ty klienty, kteří kvůli různým bariérám dosud velmi obtížně hledali práci.”

Nejnižší nezaměstnanost je v Pardubickém kraji (1,8 procenta) a Praze, nejvyšší v Moravskoslezském kraji - 4,1 procenta.

„Míra nezaměstnanosti se pravděpodobně nachází na úplném dně. V dalších měsících se bude nezaměstnanost navyšovat s tím, jak bude klesat teplota a omezí se práce ve stavebnictví či zemědělství,” komentoval ekonom Komerční banky Michal Brožka.

„Nicméně s ohledem na snižující se aktivitu výrobního sektoru se domníváme, že míra nezaměstnanosti se bude v příštím roce mírně zvyšovat v důsledku zpomalení české ekonomiky,” dodal.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
Úřad práce ČR uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území. Rozdílnou metodiku používá Český statistický úřad (ČSÚ).
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.
Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.
Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám