Hlavní obsah

Nissanu prudce klesl zisk

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonské automobilce Nissan letos ve třetím čtvrtletí klesl čistý zisk o 55 procent na 59 miliard jenů (12,5 miliardy korun). V úterý to uvedl server listu Financial Times. Automobilka zároveň o 35 procent snížila odhad celoročního zisku.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Reportáž o zatčení předsedy Nissanu a šéfa Renaultu Carlose Ghosna na pouliční obrazovce v Tokiu.

Článek

Nissan nově očekává, že jeho celoroční zisk bude činit 110 miliard jenů (přes jednu miliardu korun), což je o 66 procent méně než v loňském roce.

Původně Nissan očekával, že letos vydělá 170 miliard jenů (1,56 miliardy korun).

Teprve v prosinci se přitom má vedení firmy ujmout Makoto Učida, který dosud stál v čele čínské divize japonské automobilky.

V září z pozice výkonného ředitele odstoupil Hiroto Saikawa poté, co vyšly najevo nesrovnalosti v jeho příjmech. Saikawa připustil, že jeho odměny byly neadekvátně vysoké, ale dal to za vinu systému, který ve firmě nastavil bývalý manažer Carlos Ghosn, který byl zatčen v roce 2018.

Podle kontrolních orgánů Nissanu samotný Ghosn v průběhu pěti let zatajil příjmy v objemu pěti miliard jenů (zhruba miliarda korun). Je také podezřelý, že když od něj banka požadovala další záruky na jeho obchody, převedl všechno včetně ztrát na Nissan.

Ghosn byl ve chvíli zatčení šéfem Renaultu a předsedou představenstva Nissanu. Nissan vlastní 15 procent akcií Renaultu, zatímco Renault vlastní 43 procent Nissanu. Nissan má také 34procentní podíl v Mitsubishi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám