Hlavní obsah

Obědy zdražují. Cena atakuje 125 korun

Novinky, bož

Cena obědů v Česku za posledních dvanáct měsíců průměrně vzrostla o 6,50 koruny na 124,50 koruny. Obědy přitom nejvíce zdražují v Ústí nad Labem (o 7,8 procenta), Plzni (o 7,1 procenta) a v Karlových Varech (o 7,1 procenta). Vyplývá to z dat stravenkové společnosti Edenred.

Foto: Novinky

Vývoj průměrné útraty za obědy v krajských městech.

Článek

Statistika každý měsíc vzniká na základě zhruba 1,3 milionu plateb v restauracích po celé republice.

Nejvíce za oběd utratí obyvatelé Prahy, a sice 139,40 koruny. To je o 5,6 procenta více než před rokem. Druhé nejdražší obědy vaří v Brně, kde jeden vyjde průměrně na 130,50 koruny. I zde jde o meziroční nárůst ceny o 5,6 procenta.

Růst cen zpomalil, dál zdražují potraviny a bydlení

Ekonomika

Ceny obědů v těchto dvou metropolích jsou sice nejvyšší v republice, nicméně jejich zvyšování je nejpomalejší. Pomalejší růst cen v obou metropolích může souviset s vyšší srovnávací základnou.

Meziroční růst spotřebitelských cen v září zpomalil na 2,7 procenta ze srpnových 2,9 procenta. Proti loňsku se zvýšily především ceny bydlení, uvedl minulý týden ČSÚ. Zdražovaly obecně také potraviny, i když pomaleji, a u některých šla cena dokonce naopak dolů, například vejce meziročně zlevnila o 13 procent, ovoce o 7,4 procenta. Na druhou stranu zdražovala zelenina, uzeniny nebo jogurty. Ceny stravovacích služeb podle ČSÚ stouply o pět procent.

Podle ekonomů oslovených Novinkami dosavadní kroky i plánovaná opatření současné vlády Andreje Babiše (ANO) urychlí zdražování řady výrobků a služeb. Možné zdražování v souvislosti s projednávaným daňovým balíčkem kritizuje opozice.

Ekonomové: Vláda svými kroky spíš zdražuje, než zlevňuje

Ekonomika

Anketa

Pociťujete zdražování?
Ano
93,1 %
Ne
6,9 %
Celkem hlasovalo 4431 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám