Hlavní obsah

Oprava ostravského Oblouku začne už příští rok

Právo, Denisa Doležalová

Významná ostravská památka, porubský Oblouk, je prodána. Od firmy Residomo, což je jeden z největších soukromých poskytovatelů nájemního bydlení v Česku, ji odkoupila radnice ostravské části Poruba za 129 milionů korun.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Budova vznikla v 50. letech minulého století.

Článek

V pondělí odpoledne byla v centru Ostravy podepsána kupní smlouva. Residomo prodalo Porubě majetkový podíl čítající 128 bytů. Radnice chce příští rok začít s projektováním a do konce roku 2020 by měla začít rekonstrukce.

„V roce 2022 by oprava Oblouku měla být hotová. Podíl jsme odkoupili proto, že Oblouk je brána do Poruby a symbol našeho obvodu. Chceme celou lokalitu pozvednout a vrátit jí její původní význam,“ uvedla starostka Poruby Lucie Baránková Vilamová (ANO).

Poruba získala na odkup úvěr ve výši 300 milionů korun. Ten je určen na nákup domů, jejich rekonstrukci a částečně i na financování výstavby Komunitního domu pro seniory v Dělnické ulici.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Oblouk je nejvýznamnější památka socialistického realismu na území Česka.

„Úvěr je koncipován tak, že převážná část se bude splácet z výnosů domů. Díky tomu nebude muset dojít k omezení dalších strategických projektů, které máme na další roky připraveny,“ vysvětlila starostka.

Ve hře je ještě třetí vlastník

Obvod nyní ještě vyjednává s třetím vlastníkem Oblouku, a to bytovým družstvem, kterému patří podíl ve věžičce památky.

„Nabízíme jim, že součástí projektu bude i ta jejich část, a navíc také bezúročnou půjčku na opravu jejich části památky. Uvidíme, jak vše dopadne. Nemohu předjímat, ale věřím, že se domluvíme,“ podotkla ještě starostka.

Oblouk navrhl architekt Evžen Šteflíček. Inspiroval se Palácovým náměstím v Petrohradě.

„K prodeji jsme se rozhodli na základě vzájemné dohody i přesto, že prodej nebyl naším primárním záměrem. Oslovila nás myšlenka majetkového scelení objektu a následné revitalizace této lokality, se kterou za námi přišlo vedení porubské radnice. Proto jsme nakonec k největšímu prodeji v rámci našeho portfolia přistoupili,“ řekl generální ředitel Residomo Jan Rafaj.

Dodal, že firma se rozhodla i přispět Porubě peněžitým darem ve výši tří milionů korun na opravu komunikací. Navíc Residomo vloží v následujících třech letech 90 milionů korun do oprav a rozvoje bytového fondu na území Poruby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám