Hlavní obsah

Pět let stačilo. Šéf obchodů Tesco odejde z osobních důvodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf největší britské maloobchodní společnosti Tesco Dave Lewis (54) z osobních důvodů příští rok v létě ve firmě skončí. Informoval o tom server BBC, který odchod manažera označil za šokující. Firmě se nyní daří výrazně lépe než v začátcích Lewisova působení před pěti lety.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Generální ředitel Tesco Dave Lewis skončí ve firmě.

Článek

Odchod Lewise, který je v čele firmy od roku 2011, označili za překvapiví i analytici. Ekonomové z firmy Shore Capitol jej označili za „chlápka, který zachránil Tesco”.

Obří obchodní řetězec, který působí i v Česku, po odchodu současného šéfa bude řídit Ken Murphy, který dříve působil ve vedení farmaceutické skupiny Walgreens Boots Alliance.

Firmě, která letos slaví stoleté výročí, se v prvním pololetí dařilo, vykázala provozní zisk 1,41 miliardy liber (bezmála 41 miliard Kč). Toto meziroční zvýšení o 25,4 procenta předčilo očekávání analytiků.

Lewis odejde po pěti letech ve vedoucí pozici, do které nastoupil krátce předtím, než skupina na podzim 2014 přiznala, že nadhodnotila své zisky o více než 260 milionů liber. Později byl navíc tento údaj zpřesněn směrem vzhůru, a to na 326 milionů liber. Tesco nakonec zaplatilo pokutu 129 milionů liber (4,03 miliardy Kč) za účetní podvod. Řetězec rok poté vykázal ztrátu 6,4 miliardy liber – největší, jakou kdy zakusila britská maloobchodní společnost, napsal zpravodajský server BBC.

Čas si dobít baterky

„Myslím si, že výkon postu generálního ředitele by měl být časově omezený,” komentoval svůj odchod Lewis. „Hospodářské zotavení bylo dovedeno do konce, dosáhli jsme všech parametrů, které jsme si stanovili,” zhodnotil dále vývoj společnosti po účetním skandálu. „Nyní, když do praxe uvádíme další kroky naší strategie udržitelného růstu, je načase naplánovat plynulé a hladké předání vedení,” řekl.

Dodal, že nyní si vezme nějaký čas na odpočinek, „nabije baterky” a pak uvidí, co dál.

Lewis přehodnotil vztahy řetězce s dodavateli, snížil ceny v porovnání s konkurencí, zjednodušil nabídku produktů a zlepšil standardy obchodu, napsala agentura Reuters. Od nástupu do funkce se pustil do snižování nákladů. Poslední propouštění bylo oznámeno v srpnu, týká se asi 4500 zaměstnanců.

Po otevření vlastního diskontního řetězce Jack's začalo Tesco pod Lewisovým vedením konkurovat prodejnám Aldi a Lidl. V roce 2017 Tesco koupilo za 3,7 miliardy liber velkoobchodní společnost Booker, čímž upevnilo svou dominantní pozici mezi prodejci potravin v Británii, kde má nyní na trhu podíl 27,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Tesco se zotavuje, o třetinu zvýšilo zisk

Největší britská maloobchodní společnost Tesco v uplynulém roce zvýšila provozní zisk o 34 procent na 2,21 miliardy liber (65,7 miliardy Kč). Překonala tak...

Výběr článků

Načítám