Hlavní obsah

Podzimní Flora nabízí zahradní slavnost

Právo, Miroslav Hradil

Zahradní slavnost je motivem ústřední expozice čtyřdenního podzimního veletrhu Flora, který začal ve čtvrtek na olomouckém výstavišti. Tradičně představuje to nejlepší z produkce českých a moravských ovocnářů, zelinářů a školkařů.

Podzimní Flora v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„Ústřední téma letošní podzimní Flory odkazuje na náročnou a smysluplnou práci všech zahradníků, zemědělců i sadařů, kteří právě v podzimním období sklízí svou zaslouženou úrodu po celoroční práci. Je také propojeno s oslavou 30 let od sametové revoluce a odkazuje na slavnou divadelní hru Václava Havla Zahradní slavnost,“ uvedla zahradní a krajinářská architektka Barbora Trundová.

Na výstavišti čeká návštěvníky řada lákadel. Vedle ukázek podzimního ovoce a zeleniny nechybí ani floristická soutěž. V pavilonu G je k vidění včelařská výstava Hanácká včela, kde se návštěvníci mohou seznámit s unikátními včelařskými exponáty, ukázkami včelích úlů, čmeláčích hnízd a historickým vybavením pro včelaření.

Trhy nabízí široký sortiment výpěstků a semen

Již tradičně se s podzimní Florou konají podzimní zahradnické trhy, které nabízejí návštěvníkům široký sortiment rostlin, výpěstků, semen, zahrádkářských pomůcek či hobby potřeb.

Souběžně se na výstavišti koná také tradiční festival gastronomie a nápojů Olima. Ten nabídne návštěvníkům v pavilonu C mj. již 24. ročník soutěže cukrářů a kuchařů Gastro Olomouc – Olima Cup 2019. Součástí festivalu Olima bude i soutěž mezi amatéry a profesionály ve vaření džemů Flora Džem.

„Novinkou je Babiččin dvoreček a jiné atrakce pro děti. Těšit se mohou příchozí také na hudební vystoupení, soutěže a ukázky gastronomického umění na venkovním podiu Samba,“ poznamenala mluvčí Výstaviště Flora Olomouc Pavlína Hamouzová.

Již posedmé doprovází podzimní Floru floristická výzdoba olomouckých pamětihodností s názvem Rozkvetlé památky, která okrášlila květinovým aranžmá vybrané historické objekty města. Vyzdobenými památkami se bude moci veřejnost kochat do 15. října.

Na podzimní Floru se opět vyplatí cestovat vlakem Českých drah. Na výstavu se lze svézt se zvýhodněnou jízdenkou VLAK+ Flora. Sleva činí 50 procent na zpáteční jízdné z kteréhokoliv místa v Česku. Aby byla jízdenka se slevou VLAK+ uznána i pro zpáteční cestu, je nutné si ji nechat označit razítkem ve stánku Českých drah, který je umístěn ve foyer pavilonu A.

Reklama

Související témata:

Související články

České stromy dusí pandemie jmelí

Jedna z největších záhad botaniky: jak se Českem šíří jmelí bílé parazitující na stromech. Tato rostlina z nich doslova vysává život. V některých oblastech...

Flora ukáže krásy české krajiny

Krásy české krajiny chtějí netradičně připomenout organizátoři letního zahradnického veletrhu Flora, který se uskuteční 15. až 18. srpna na olomouckém...

Výběr článků

Načítám