Hlavní obsah

Průmysl v útlumu. V srpnu klesla výroba o 3,8 procenta

• Aktualizováno
Novinky, tov

Průmyslová výroba v Česku v srpnu klesla o 3,8 procenta, víc než čekali analytici. Slabší byla zejména výroba počítačů a elektronických přístrojů a zpracování kovů, naopak rostl automobilový nebo farmaceutický průmysl. Oznámil to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Letošní srpen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 1,2 procenta.

„To bylo způsobeno zčásti vyšší srovnávací základnou a zčásti čerpáním dovolených,” uvedla vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Iveta Danišová.

Analytik Raiffeisenbank Vít Hradil upozornil, že srpnový pokles průmyslu byl o 0,5 procentního bodu hlubší, než se v průměru na trhu očekávalo.

„Automobilový průmysl poklesu zatím odolal, když si po očištění o počet pracovních dní připsal 4,5 procenta a vzhledem ke svému významnému postavení byl v srpnu suverénně nejsilnějším přispěvatelem k celkovému růstu,” komentoval.

Vliv Německa

„Do českého průmyslu se zřejmě pomalu propisuje ochlazení pozorované v zahraničí, což je patrné mimo jiné na objemu nových objednávek, které v srpnu meziročně prakticky stagnovaly,” dodal Hradil.

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka srpnová čísla naznačují, že recese německé ekonomiky dopadá i na část tuzemského průmyslu. „Není to však nijak drtivý dopad, který by mohl českou ekonomiku zastavit nebo dokonce nasměrovat do útlumu. Tomu nasvědčují i výsledky obchodní bilance, které i v tomto měsíci skončily velmi solidním přebytkem,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám