Hlavní obsah

Růst cen zpomalil, dál zdražují potraviny a bydlení

Novinky, tov
Aktualizováno

Meziroční růst spotřebitelských cen v září zpomalil na 2,7 procenta ze srpnových 2,9 procenta. Proti loňsku se zvýšily především ceny bydlení, uvedl ve čtvrtek ČSÚ.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

V září pomaleji zdražovaly potraviny, u některých se dokonce prohloubil cenový pokles. Například vejce meziročně zlevnila o 13 procent, ovoce o 7,4 procenta. Na druhou stranu zdražovala zelenina, uzeniny nebo jogurty. O pět procent stouply také ceny stravovacích služeb.

Nájemné meziročně zdražilo o 3,8 procenta, vodné a stočné o 2,6 procenta, elektřina téměř o deset procent a více se platilo i za zemní plyn, teplo a teplou vodu.

Spotřebitelské ceny klesly v září proti srpnu o 0,6 procenta, což byl podle statistiků největší meziměsíční pokles cen od září 2006. Tento vývoj ovlivnilo zejména snížení cen dovolených a některých potravin.

„Z pohledu cenové statistiky se jednalo o ukázkové září. V důsledku končící letní sezóny výrazně poklesly ceny dovolených, a to o 23,6 procenta. Naopak na straně růstu se projevil začínající školní rok, kdy rostly ceny v oddíle vzdělávání, konkrétně o 3,7 procenta,“ uvedla Pavla Šedivá z ČSÚ.

„Očekáváme, že inflace bude v následujících čtvrtletích postupně zvolňovat. Růst cen bude tlumit slabá inflace v zahraničí, přísnější měnová politika ČNB a svoji roli bude hrát i postupné zpomalování ekonomiky a slábnoucí růst mezd,” očekává analytik Raiffeisenbank Luboš Růžička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám