Hlavní obsah

Sazka nevylučuje zdražení Sportky

Právo, Martin Procházka

Sněmovna ve středu při hlasování o zdanění hazardních her v rámci daňového balíčku překvapivě schválila návrh Ondřeje Veselého (ČSSD), který zvyšuje sazbu zdanění loterií ze současných 23 na 35 procent. Vláda přitom navrhovala navýšení na 30 procent. Sazka zvažuje, že zdraží Sportku.

Foto: Sazka a.s.

Ilustrační foto

Článek

U ostatních druhů hazardu mají sazby zůstat, takže kurzové sázky nebo tomboly se mají i nadále danit 23 procenty a hrací automaty 35 procenty. Loterie budou tedy daněny stejně jako tvrdý hazard.

„Takhle razantní zvýšení zdanění jsme nečekali. Nyní to budeme analyzovat a počítat, zda to bude mít dopad na zákazníky. Zdražení Sportky je jednou z variant,“ řekl Právu mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Sněmovna schválila zvýšení daní na alkohol, tabák a loterie

Domácí

Sněmovna ve středu odsouhlasila ještě vyšší zdanění loterií, než jaké navrhovala vláda. Ta chtěla loterie zdanit 30 procenty. Neprošel ani pozměňovací návrh Jiřího Dolejše (KSČM) a Romana Onderky (ČSSD), který poslancům doporučil rozpočtový výbor Sněmovny. V něm se počítalo s tím, že se sazby u loterií měnit nebudou, a naopak vzroste daň u společensky škodlivých automatů.

Veselý argumentoval tím, že loterijní hry jsou vysoce ziskové, a tomu by mělo odpovídat zdanění, které by ročně mohlo státu přinést až 800 milionů korun.

Odborníci ostře proti

Dolejš schválení Veselého návrhu označil za výhru ambice vybírat peníze. „Byla vybrána varianta, která je v rozporu s požadavky těch, kteří bojují proti závislosti na hraní. Ti chtěli odstupňování zdanění podle společenské nebezpečnosti jednotlivých her. Zvítězila varianta přesně opačná. Ambicí je jen vybrat peníze,“ řekl Právu Dolejš.

Rodičovský příspěvek se zvýší o 80 tisíc korun, rozhodla Sněmovna

Domácí

Rozhodnutí Sněmovny ostře odsoudil Martin Svoboda ze spolku Občané proti hazardu. „Dnešním hlasováním se Sněmovna pod vedením hnutí ANO po dlouhých letech opět přidala na stranu tvrdého hazardu,“ řekl Právu Svoboda.

„Je to nesmysl. Loterie jsou nejméně nebezpečným druhem hazardu, naopak automaty nejvíce. V naší republice je stále přes 40 000 automatů, obrovské množství. Z hlediska správného přístupu k politice závislostí by bylo proto logické zdanit to špatné, tedy automaty, a nechat stávající míru zdanění tomu nejméně nebezpečnému,“ dodal.

Zvýšení loterní daně na 35 procent je podle Friedmanna zcela v rozporu s doporučením odborné adiktologické veřejnosti a v rozporu s Národní strategií pro boj se závislostmi. „Česká republika má nejvyšší podíl tvrdého hazardu na trhu a nejnižší podíl nejméně nebezpečných loterií typu Sportka (16 %), v zemích Evropské unie je tomu přesně naopak. Zdaněním nejméně společensky nebezpečné kategorie herního průmyslu dojde k dalšímu růstu tvrdého hazardu v České republice,“ dodal Friedmann.

Zdaňovat více loterie nedává smysl

Domácí

Přijatý návrh tvrdě kritizoval i šéf klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle něj není prokázána žádná závislost na loterijních hrách. „Zato je prokázána závislost na hracích automatech,“ láteřil před poslanci.

Nově se mají danit rovněž výhry z loterie. Sněmovna ve středu přijala návrh, se kterým v rozpočtovém výboru uspěla jeho předsedkyně Miloslava Vostrá (KSČM), aby se 15procentní sazbou zdaňovaly výhry nad jeden milion korun. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a vláda původně navrhly zdanění všech výher nad 100 tisíc Kč.

Schillerová ke zdanění výher uvedla, že „neexistuje žádný důvod pro to, aby byly příjmy z hazardu osvobozeny od daně, zatímco třeba příjmy ze zaměstnání nikoliv“.

Anketa

Sázíte Sportku?
Pravidelně
14,4 %
Občas
33,1 %
Ne
52,5 %
Celkem hlasovalo 3562 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám