Hlavní obsah

Soud zamítl dovolání Grandi Stazioni kvůli převodu Fantovy budovy

Nejvyšší soud zamítl dovolání italské firmy Grandi Stazioni, která zpochybňovala převod Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Žalobou se firma domáhala určení, že vlastníkem jsou nadále České dráhy, respektive stát, od kterých měla budovu dříve pronajatou.

Foto: Novinky

Pražské hlavní nádraží je považováno za jednu z nejkrásnějších secesních budov v Praze a za druhé nejkrásnější secesní nádraží v Evropě.

Článek

Podle Nejvyššího soudu neměli Italové naléhavý právní zájem na požadovaném určení, proto justice nechybovala, když žalobu zamítla. Odůvodnění soud v pátek zveřejnil na elektronické úřední desce.

Podle dřívějších vyjádření italské společnosti trpěl převod Fantovy budovy vadami, jelikož smlouva mezi Českými drahami a SŽDC neměla dostatečně určenou kupní cenu a odporovala evropským pravidlům o veřejné podpoře.

Grandi Stazioni opět neuspěla. Soud jí zamítl požadavek na 1,26 miliardy kvůli pražskému nádraží

Domácí

Obvodní soud pro Prahu 2 v září 2017 určovací žalobu zamítl s odůvodněním, že prokazatelným majitelem budovy je SŽDC, která je uvedena v katastru nemovitostí a uhradila kupní cenu za objekt. Firma Grandi Stazioni se odvolala, Městský soud v Praze ovšem loni potvrdil verdikt soudu prvního stupně.

SŽDC vyplatila Italům přes půl miliardy

Italská společnost Grandi Stazioni měla dle smlouvy z roku 2003 mít pronajaté hlavní nádraží na přibližně 30 let, pokud by se jí do roku 2016 podařilo zrekonstruovat celé nádraží. Tento závazek však nedodržela a SŽDC jí tedy vypověděla nájemní smlouvu. Grandi Stazioni toto vypovězení napadla u soudu. [celá zpráva]

Grandi Stazioni rozjela další tři soudní řízení. V jednom z nich požadovala více než 770 milionů jako náhrady za investované peníze při rekonstrukci nádraží. V roce 2016 už SŽDC Italům z této částky vyplatila 565 milionů korun.

Fantova budova na hlavním nádraží v Praze patří SŽDC, rozhodl soud

Domácí

Kromě vlastnictví historické Fantovy budovy Grandi Stazioni napadla převod nové odbavovací haly. Poslední žalobou se firma domáhala zhruba 1,26 miliardy korun jako ušlého zisku z dalšího pronájmu nádražních prostor. Obvodní soud pro Prahu 1 žalobu letos zamítl.

Reklama

Související témata:

Související články

Italové šetří šéfa Grandi Stazioni

Římská prokuratura vyšetřuje Silvia Gizziho, šéfa italské společnosti Grandi Stazioni, kvůli podezření z úplatků při veřejných soutěžích. Finanční stráž pak...

Výběr článků

Načítám