Hlavní obsah

Stavebnictví v srpnu zpomalilo

Novinky, bož
Aktualizováno

Stavební produkce po očištění o vliv počtu pracovních dnů v srpnu meziročně klesla o 2,4 procenta. Vyplývá to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Stavební úřady vydaly meziročně o 1,1 procenta stavebních povolení více a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 3,3 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Stavební produkce

Článek

„Stavební produkce v srpnu klesla a tento pokles byl zčásti způsoben vyšší srovnávací základnou ze srpna minulého roku. Horší výsledek zaznamenalo pozemní stavitelství,“ uvedla Petra Cuřínová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila o 3,8 procenta.

„Produkce na inženýrských stavbách naopak rostla, a zmírnila tak celkový pokles stavebnictví,“ dodala Cuřínová.

V Česku se staví ze zmetků. Chybí materiál

Ekonomika

V srpnu byla zahájena stavba 3294 bytů, což je o 3,1 procenta více než před rokem. Dokončeno bylo 3013 bytů, meziročně o 3,3 procenta více.

Stavební úřady v srpnu vydaly 7356 stavebních povolení, což je meziročně o 1,1 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 35 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 3,3 procenta.

Stavební produkce klesla poprvé po půl roce. V červenci podle revidovaných údajů ČSÚ zrychlila o 3,6 procenta. K velkému propadu došlo na začátku roku, kdy stavební výroba meziročně klesla o 12,6 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám