Hlavní obsah

Trump neodsouhlasil zrušení cel na čínské zboží

Washington

Americký prezident Donald Trump v pátek řekl, že neodsouhlasil zrušení amerických cel na čínské zboží. Americké akciové trhy v reakci na jeho prohlášení klesly a dolar oslabil k jenu. Informovala o tom agentura Reuters. Peking přitom ve čtvrtek oznámil, že se Čína a USA na rušení cel dohodly. Trump v reakci na to oznámil, že Čína stojí o zrušení cel více než USA.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Prezident Donald Trump

Článek

„Chtěli by zrušení cel. Nic jsem neodsouhlasil," řekl Trump novinářům. "Čína by chtěla zrušit nějaká cla, ne všechna, protože ví, že bych to neudělal," dodal.

Americká cla na čínské zboží podle něj generují "miliardy dolarů". "Jsem teď náramně spokojený. Kasírujeme miliardy dolarů," řekl. Smlouva podle něj bude podepsána v USA.

Původně americká a čínská strana předpokládaly podpis první fáze dohody na setkání lídrů jihovýchodní Asie sdružených ve společenství ASEAN v Chile. Pořadatelská země ale nedávno summit kvůli domácím nepokojům zrušila.

Čína a USA se shodly na rušení cel, oznámil Peking

Ekonomika

Ve čtvrtek mluvčí čínského ministerstva obchodu informoval, že se Čína a Spojené státy dohodly, že budou cla zavedená v rámci obchodní války postupně rušit v závislosti na pokroku v jednání. Optimismus na trhu později utlumila zpráva o tom, že proti prozatímní dohodě se staví opozice v Bílém domě a někteří externí poradci. Americká vláda není zajedno v tom, zda zrušením cel neztratí při vyjednávání výhodnou pozici, řekly zdroje agentuře Reuters.

Spojené státy a Čína, tedy dvě největší ekonomiky světa, spolu od loňského roku vedou obchodní válku. V jejím rámci na sebe vzájemně uvalují cla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám