Hlavní obsah

Většina telefonních budek v Česku končí. Zůstanou jen na malých vesnicích

Operátor O2 do konce roku ukončí provoz všech veřejných telefonních automatů s výjimkou těch, které musí povinně provozovat na malých vesnicích do 200 obyvatel. Z nyní provozovaných 3900 telefonních budek jich tak příští rok zbude 1150. Ve čtvrtek to uvedla mluvčí O2 Lucie Jungmannová. Rušené telefonní automaty budou funkční do posledního dne letošního roku.

Foto: Profimedia.cz

Telefonní budky v Česku končí. Kromě těch na malých vesnicích.

Článek

Přístroje i budky dodavatelská firma postupně demontuje a zajistí jejich ekologickou likvidaci.

Nejvíce telefonních automatů provozovala O2 na přelomu století, kdy fungovalo přes 30 tisíc budek. Z těch zbývajících podle společnosti dnes už téměř nikdo nevolá.

„Většina lidí používá mobilní telefon nebo pevnou linku a telefonní budky tak postupně ztrácí svůj smysl,” uvedla Jungmannová s tím, že z některých automatů volají lidé méně než jednou za měsíc.

Na malých vesnicích povinně

V některých místech nicméně operátorovi provoz budek v rámci takzvané univerzální služby ukládá Český telekomunikační úřad (ČTÚ), který každý rok stanovuje parametry pro velikost obce, v níž musí být alespoň jedna budka.

Dalším důvodem pro povinné umístění budky je slabý mobilní signál. Ztrátu z provozování těchto nerentabilních budek následně operátorovi hradí stát. Dotace se pohybuje kolem 9000 korun na jeden automat za rok.

Potíže s vandaly

Vedle snižujícího se počtu hovorů jsou dalším důvodem k rušení vysoké nároky na údržbu a boj s vandalismem. Kvůli vandalům výnosy z volání často ani nepokrývají náklady na údržbu a provoz.

O2 spolupracuje také s projektem Knihobudky, kdy se z nevyužívaných budek stávají malé veřejné knihovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám