Hlavní obsah

Stále na dluh. Vláda zadlužila zemi o dalších 63 miliard za necelý rok

Novinky, ČTK, bož
Aktualizováno

Státní dluh v září vzrostl od začátku roku o 63,2 miliardy korun na 1,685 bilionu korun. V pátek to uvedlo ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu. Na každého obyvatele by tak v přepočtu připadl dluh zhruba 158 tisíc korun. V poměru k hrubému domácímu produktu (HDP) dluh činí 30,2 procenta.

Foto: Novinky

Vývoj státního dluhu ČR

Článek

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Podle ministerstva je pohyb nominální výše státního dluhu v průběhu jednotlivých čtvrtletí běžný jev a nevypovídá o trendu zadlužování země. Na konci roku 2017 činil hrubý státní dluh 1,624 bilionu korun. O rok později to bylo 1,622 bilionu korun.

MF za tři čtvrtletí letošního roku prodalo střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy v korunách za 217,3 miliardy korun. „Touto emisní činností tak již pokrylo ministerstvo téměř 87 procent korunových splátek státního dluhu v roce 2019,“ uvedl úřad.

Schodek státního rozpočtu v srpnu překonal 15 miliard

Ekonomika

Poměr dluhu k HDP na konci roku 2017 činil 32,2 procenta, o rok později to bylo 30,4 procenta. Letos tento poměr v podstatě stagnuje, na konci roku šlo o 30,2 procenta, tedy o 0,2 procentního bodu méně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám