Hlavní obsah

Vývoz i dovoz klesá, zahraniční obchod skončil v přebytku

Novinky, bož
Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu Česka v srpnu činil 8,6 miliardy korun. Ještě ve stejném období loňského roku byl přitom obchod ve schodku 6,8 miliardy. V pondělí o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Vývoz i dovoz nicméně klesly jak ve srovnání s minulým měsícem, tak ve srovnání se stejným měsícem loňského roku.

Foto: Vincent West, Reuters

Zahraniční obchod (ilustrační snímek)

Článek

Vývoz v srpnu meziročně klesl o 2,7 procenta na 278,4 miliardy korun a dovoz o 7,9 procenta na 269,8 miliardy. Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 1,3 procenta a dovoz o 3,1 procenta.

Čísla se týkají takzvaného národního pojetí, kdy se sleduje obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty.

Obchodní válka mezi USA a Čínou dopadá i na evropské firmy

Ekonomika

„Z Německa k nám také nepřichází dobré zprávy. Ve druhém čtvrtletí jsme zaznamenali první ekonomický pokles, který se vzhledem k dosavadním datům z tamní ekonomiky zřejmě zopakuje ve třetím čtvrtletí,” uvedla ekonomka Raiffeisenbank Eliška Jelínková.

To by znamenalo propad Německa do takzvané technické recese. „Ten by měl významný dopad na tuzemský vývoz a celou průmyslovou výrobu,” dodala Jelínková.

„Vzhledem k silnému výsledku prvních osmi měsíců roku, který překonal stejné loňské období o více než 41 miliard korun, jsme upravili naši prognózu zahraničního obchodu směrem nahoru. Pokud tedy nedojde k naplnění významných globálních rizik, dočkáme se podle našeho očekávání přebytku na úrovni 120 miliard, což je o 20 miliard více než v loňském roce,” uzavřela ekonomka.

Reklama

Výběr článků

Načítám