Hlavní obsah

Zeman podepsal daňovou úlevu pro prodej bytů v rodinných domech

První prodej bytů v rodinných domech bude osvobozen od daně z nabytí nemovitosti. Počítá s tím novela zákonného opatření z roku 2013, kterou v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Senát se do novely snažil vložit návrh na zrušení celé daně z nabytí, Sněmovna ale jeho návrh odmítla.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman na zasedání vlády

Článek

Sazba daně z nabytí činí čtyři procenta a od roku 2016 ji platí kupující. Předtím ji hradil prodávající.

Novela poslance ANO Karla Raise počítá s tím, že první prodej bytů v rodinných domech bude osvobozený od daně z nabytí nemovitých věcí. Dosavadní osvobození v zákoně se vztahují mimo jiné na první úplatné nabytí rodinného domu nebo bytu v bytovém domě, ale ne v rodinném domě. Rodinný dům pak může mít podle předpisů nejvýše tři byty. Rais argumentoval například tím, že v poslední době roste trend vymezovat bytové jednotky i v nově postavených rodinných domech.

Daň z nabytí nemovitosti se nezruší, poslanci to zamázli

Domácí

Prodávajícím se pak podle něj v těchto domech lépe prodávají bytové jednotky než vlastnický podíl, navíc za tři prodané bytové jednotky může prodávající získat více peněz než za celý dům. Hrubý dopad svého návrhu na státní rozpočet odhadl na 85 až 100 milionů korun ročně.

Již při prvním schvalování ve Sněmovně navrhovala ODS daň z nabytí zcela zrušit, nebo ji alespoň snížit. Piráti chtěli vložit do zákona svůj návrh, který by zavedl sníženou dvouprocentní sazbu daně z nabytí u nemovitostí s cenou do čtyř milionů korun. U nemovitostí o vyšší ceně by se dvě procenta platila ze dvou milionů a čtyři procenta z částky nad dva miliony. Tyto návrhy ale nezískaly většinu a Sněmovna je neschválila.

Senát posléze navrhl celé zákonné opatření o dani z nabytí nemovitých věcí zrušit. Ani tento návrh posléze Sněmovnou neprošel. Ročně se na této dani vybere víc než deset miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Při koupi bytu si ohlídejte nedoplatky

Manželé Beznoskovi koupili před rokem v Praze 6 byt. I když se snažili nic nezanedbat, dostali se do nepříjemného handrkování s předsedou společenství...

Výběr článků

Načítám