Hlavní obsah

Před 70 lety vzniklo druhé Německo. Nechtěná NDR vydržela do roku 1990

Právo, Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 70 lety, 7. října 1949, byla v sovětském okupačním pásmu Německa vyhlášena Německá demokratická republika (NDR), takzvané Východní Německo, odkud pak začaly prchat stovky tisíc lidí. Ustanovena byla krátce po vzniku Spolkové republiky Německo (SRN). Dvě Německa vydržela až do 3. října 1990, kdy NDR přestala existovat připojením k SRN.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo poválečné rozdělení Německa na okupační zóny, vpravo západní SRN a východní NDR od roku 1949

Článek

„Německá demokratická republika nevznikla z přání Němců. Ti sami, žijící na východě i západě Německa, si rozdělení země nepřáli,“ vyjádřil se pro Novinky historik Tomáš Nigrin z katedry německých a rakouských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze.

Připomněl, že jelikož Německo bylo v té době po druhé světové válce podřízeno okupační správě spojenců protihitlerovské koalice, rozhodovali o osudu Německa spojenci. Vzrůstající napětí mezi západními spojenci (Spojené státy, Velká Británie a Francie) na jedné straně a Sovětským svazem na straně druhé, které se přerodilo ve studenou válku, vedlo též k jejich nedohodě o budoucím směřování Německa.

Foto: dpa/A9999 DB, ČTK

První a jediný prezident NDR Wilhelm Pieck čte manifest, který stvrzuje ustanovení tohoto nového státu.

„Proto došlo ke vzniku dvou německých států na území příslušných okupačních zón. NDR vznikla na území sovětské okupační zóny, SRN na území americké, britské a francouzské okupační zóny i jejich sektorů v Berlíně,“ dodal Nigrin, který se specializuje na moderní politické a sociální dějiny Německa po roce 1945.

Na podzim roku 1949 tak už mělo za sebou území, které si po porážce nacistického Německa rozdělili vítězové druhé světové války, mnoho zvratů: měnové reformy, blokádu Západního Berlína a 23. května 1949 vytvoření SRN z americké, britské a francouzské okupační zóny.

Dne 7. října pak na území pěti spolkových zemí a části Berlína vznikla Německá demokratická republika.

Foto: DPA/zbarchiv, ČTK

Rok 1949: protest proti německé měnové reformě

Foto: PICTURE ALLIANCE/zbarchiv, ČTK

Konec berlínské blokády, během níž byly západní sektory Berlína zásobovány ze vzduchu takzvaným leteckým mostem.

Místo jednoho Německa, které trůnilo uprostřed Evropy od roku 1871, byla v tu ránu dvě. Zprvu mezi oběma státy panovaly dost napjaté vztahy.

Jak upozornila britská historička Mary Fulbrooková v Dějinách moderního Německa, ústava NDR měla zpočátku demokratický charakter. Vycházela z té západoněmecké, obsahovala dvoukomorový parlament i funkci prezidenta. Protože však zaručovala vedoucí roli Sjednocené socialistické strany Německa (SED), demokratické principy končily u formálních voleb s jednotnou kandidátkou a stanoveným poměrem zástupců partají.

Postupně se navíc ústava měnila, aby odpovídala politické skutečnosti NDR. Již v 50. letech zaniklo zemské uspořádání, po smrti Wilhelma Piecka též prezidentská funkce. Walter Ulbricht a Erich Honecker východnímu Německu vládli z funkce generálních tajemníků SED.

Foto: Profimedia.cz

Generální tajemníci ÚV SED Walter Ulbricht (vlevo) a jeho nástupce Erich Honecker

Podle publikace Dějiny NDR od německého historika Hermanna Webera znamenala doba mezi lety 1949 až 1953 pronikání stalinských metod do NDR, vyostřování studené války a prohlubování rozkolu v hospodářských, politických i kulturních vztazích.

Po Východoněmeckém povstání ze 17. června 1953 se přikročilo k Novému kurzu, tedy v podstatě k ústupkům. „Pro NDR mělo toto vlastně dělnické povstání dalekosáhlé důsledky. Byla narušena legenda o dělnickém státě a o dělnické straně,“ napsal Weber.

Foto: Profimedia.cz

K likvidaci povstání bylo nasazeno přes 600 sovětských tanků. Tyto dva se ocitly v obležení desetitisícového davu na Alexandrově náměstí odpoledne 17. června 1953.

Nebyl důvod pro další existenci

NDR existovala 40 let. Zanikla krátce před 41. výročím vzniku zhroucením komunistického režimu, byť se vládnoucí režim o rok dříve již těžce otřásal a před očima mu utíkaly tisíce lidí přes Maďarsko a Prahu na Západ. Třetího října 1990 tedy došlo ke znovusjednocení Německa.

Když Němci v roce 1989 utíkali do Německa

Věda a školy

„Zánik Německé demokratické republiky provázel rozpad celého východního bloku a konec studené války. Ve chvíli, kdy padly komunistické režimy ve východní Evropě a skončilo tak napětí mezi Východem a Západem, odpadl důvod existence samostatné NDR,“ vysvětlil Nigrin.

Foto: ČTK

Otevírání berlínské zdi v roce 1989

Proces sjednocení odstartoval pád berlínské zdi 9. listopadu 1989, akceleroval po prvních demokratických volbách v NDR na jaře 1990, kdy vyhrála CDU, a vyvrcholil právě oním sjednocením Německa na podzim 1990.

Útěky ze silné země

Když se vrátíme zpět do doby zrodu NDR, tak samotný režim v NDR nebyl populární – transplantace sovětského modelu socialismu uskutečňovaná tvrdými stalinistickými metodami vyvolávala obrovské problémy. Likvidace drobných výrobců a obchodníků společně s násilnou kolektivizací zemědělství zdvihla vlnu útěků obyvatel do západní části Německa.

V roce 1950 jich uprchlo 200 tisíc, o rok později přes 165 tisíc a v roce 1952 více než 182 tisíc.

Jak se utíkalo z Československa? Na traktoru, balonem i uneseným letadlem

Historie

Socialistickou výkladní skříň, Německou demokratickou republiku, opouštěli její občané už od dob jejího vzniku v roce 1949. Přitom byla NDR technicky a ekonomicky silná, mluvilo se o ní jako o „nejzářivější baště socialismu“, ale také jako o „největší zlaté kleci na světě“.

Foto: PICTURE ALLIANCE/dpa, ČTK

Uprchlíci ze sovětské zóny Německa

Počátkem 70. let bylo dávno jasné, že NDR své soupeření se SRN prohrává. Občan NDR navíc nemohl svobodně vycestovat a hlídala ho všudypřítomná policie.

A jaké byly obecně vztahy mezi Československem a NDR? „Vztahy mezi oběma zeměmi byly vřelé a vycházely z příslušnosti ke stejnému mocensko-politickému bloku. Obecně lze říci, že NDR a ČSSR měly své historické problémy spojené s druhou světovou válkou a následným vyhnáním německého obyvatelstva za vyřešené,“ doplnil pro Novinky Nigrin.

Nevybuchlá puma v Liberci? Sovětský nálet z 9. května 1945, shodují se historici

Historie

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám