Hlavní obsah

Huawei zřejmě dostane v Česku zelenou

Právo, Jakub Svoboda, Martin Procházka

Čínská společnost Huawei navzdory loňskému bezpečnostnímu varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) zřejmě nebude v ČR vyloučena z výstavby sítí páté generace (5G). Vyplývá to z vyjádření ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) a mobilních operátorů pro Právo.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

„Především sledujeme to, jak se to odehrává v Evropě. Oddělme ideologický, politický i ekonomický pohled. Musíme se na Huawei dívat globálně, minimálně z pohledu EU. Technologie, které jsou základem budování sítí 5G, jsou globálního charakteru a já si nedovedu představit, že bychom měli nastavené jiné parametry k přístupu k Huawei nebo jakékoli jiné firmě v Česku než třeba v Německu nebo Polsku, když jsme s těmito zeměmi spojeni pupeční šňůrou,“ řekl Právu Havlíček.

„Do Německa exportujeme třetinu našeho zboží, současně tady máme pět tisíc německých investorů a jsme s nimi zcela zásadním způsobem průmyslově spojeni. Včetně toho, že se na ně napojujeme v rámci ekonomiky 4.0 a stáváme se součástí jejich výrobních procesů. Představa, že to bude Německo mít nastaveno jinak než my, je nemyslitelná,“ zdůraznil ministr.

Němečtí regulátoři minulý týden zveřejnili návrh pravidel pro výstavbu sítí 5G, který z dodávek potřebných zařízení Huawei nevylučuje. Spojené státy přitom Huawei kvůli podezření ze špionáže pro čínskou vládu z budování sítí 5G vyloučily a ke stejnému postupu se snaží přimět také své spojence.

Aukce má být po Novém roce

Zástupci Huawei už dříve letos Právu potvrdili, že firma má o budování sítí 5G v ČR zájem. V Evropě mezitím získala nové kontrakty, zhruba polovinu z dosud uzavřených 65 komerčních kontraktů na sítě 5G podepsala právě s evropskými zákazníky. Budování sítí 5G se nebude bránit například ani norská vláda, i když to může zhoršit vztahy s USA.

Sítě 5G umožňují datové přenosy o rychlosti přes jeden Gbit/s, což je desetinásobek v současnosti dosahovaných rychlostí v sítích LTE. Umožní tak rozvoj autonomního řízení nebo internetu věcí.

Huawei má v Evropě silnou pozici, získává kontrakty na zařízení pro sítě 5G

Mobil

Český telekomunikační úřad připravuje aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě v pásmech 700 a 3500 MHz, část z kmitočtů, které mají jít do aukce, je důležitá pro rozvoj sítě 5G. Úřad minulý týden přesunul zahájení aukce kmitočtů z letošního podzimu na leden příštího roku.

Loňské varování NÚKIB cíle připravované aukce podle Havlíčka neohrožuje a nebrání její realizaci. A legislativní překážky, které by Huawei z budování 5G sítí v Česku vylučovaly, nevidí ani mobilní operátoři, kteří tyto nové rychlé sítě budou provozovat.

„V tuto chvíli není pro výstavbu sítí 5G stanoveno žádné omezení. Analýza rizik a rozhodnutí o vhodnosti technologií tak zůstává na jednotlivých provozovatelích sítí elektronických komunikací,“ sdělil Právu mluvčí Vodafonu Marek Steiger. „Situaci sledujeme, případná omezení bychom samozřejmě dodrželi, zatím však žádná nebyla zveřejněna. Navíc jsme teprve před aukcí potřebných kmitočtů, jejíž termín je zatím nejistý,“ uvedla mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

Síť O2 podle ní využívá špičkové technologie od všech předních výrobců, jako jsou Ericsson, Nokia, Cisco, vmware či právě Huawei. „Před prázdninami jsme provedli test technologií 5G v reálném provozu ve spolupráci se společností Ericsson, další testy se zařízeními od jiných výrobců chystáme,“ řekla dále mluvčí Právu.

Nová německá pravidla nevylučují Huawei z výstavby sítí 5G

Internet a PC

Veškeré technologie, které O2 používá, podle Jungmannové procházejí před nasazením do reálného provozu dlouhodobým testováním z pohledu funkčnosti, výkonnosti i bezpečnosti. „Doposud jsme nezaznamenali ani my, ani naši partneři nebo zákazníci žádná bezpečnostní pochybení,“ dodala.

Varování NÚKIB stále platí

Budování sítí 5G se zúčastní především operátoři, kteří mohou pro jejich realizaci využít jakoukoli technologii. Z pohledu zákona o kybernetické bezpečnosti jsou však dnešní systémy mobilních operátorů zařazeny do tzv. kritické informační infrastruktury (KII) a musí tedy splňovat standardy stanovené zákonem o kybernetické bezpečnosti.

„K těm patří i respektování varování před technologiemi Huawei a ZTE a z toho vyplývající povinnost přepočítání analýzy rizik,“ sdělil Právu mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Radek Holý.

Podle něj je prakticky jisté, že i nové systémy budou zařazeny do KII a budou muset splňovat standardy stanovené zmíněným zákonem. „Jak těchto standardů bude dosaženo, je čistě na konkrétním řešení, které jednotliví operátoři zvolí,“ konstatoval Holý.

Norové nebudou firmě Huawei bránit v budování 5G sítí, USA navzdory

Mobil

Současně Právu potvrdil, že stanovisko NÚKIB v otázce bezpečnostního rizika technologií Huawei z loňského 17. prosince je stále platné. Zprávu o stavu kybernetické bezpečnosti v ČR za letošní rok vydá úřad podle Holého nejdříve na konci prvního čtvrtletí příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám