Hlavní obsah

Hraní za předplatné: Stadia odstartuje za měsíc

Novinky, lez

Přesně za měsíc – v úterý 19. listopadu – spustí společnost Google svou herní službu Stadia. V rámci ní budou moci lidé získat hry za předplatné. Chystá se také verze zadarmo, ta však bude zpřístupněna až příští rok.

Díky službě Stadia nebudou výkonné herní stroje potřebaVideo: archív výrobce

 
Článek

Start Stadie má pro tuzemské uživatele trochu hořkou pachuť. Google totiž bude od zmiňovaného 19. listopadu nabízet službu výhradně v zahraničí. Přestože na seznamu podporovaných zemí je i celá řada těch evropských – například sousední Německo či Rakousko, Česká republika chybí.

A zástupci společnosti zatím mlčí i o tom, kdy by se mohla situace změnit. V tuto chvíli tak není jasné, kdy a zda vůbec se bude v tuzemsku novinka také nabízet.

Konzole Shield předběhla svou dobu. Bohužel

Hry a herní systémy

Jisté je nicméně to, že podnik nabídne dvě různé verze této herní platformy. Placená verze by se měla nabízet za poplatek 9,99 dolaru měsíčně, což je v přepočtu necelých 230 Kč. V rámci toho získají lidé jednu hru měsíčně zadarmo, další budou muset nicméně zaplatit.

Za jakých podmínek bude nabízena bezplatná varianta, zatím tvůrci neprozradili. S největší pravděpodobností ale bezplatná varianta bude obsahovat reklamu, nebo bude disponovat pouze omezeným počtem her.

Foto: archív výrobce

Takto by měl vypadat ovladač pro hraní prostřednictvím služby Stadia.

S novou herní platformou půjde Google proti zavedeným výrobcům herních počítačů i stolních konzolí, jako jsou Sony PlayStation 4 či Xbox One od Microsoftu.

Výkonný hardware nebude potřeba

Stadia by měla v první řadě odbourat vysoké nároky na výkon hardwaru na straně uživatelů. Potřebný výkon totiž zajistí virtuální servery a k samotnému hráči bude už jen přes internet putovat samotný obrazový signál.

Právě z toho důvodu bude novinka klást vyšší nároky na rychlost internetového připojení. Jako minimální se považuje rychlost stahování 10 Mbps a odesílání 1 Mbps, v případě hraní v rozlišení Full HD je však vhodnější rychlost downloadu 20 Mbps, Google nicméně doporučuje rychlost 35 Mbps.

Už nyní je nicméně zřejmé, že podporována bude celá řada her. Počítá se například s tituly Assassin’s Creed Odyssey, Doom Eternal, NBA 2K19 či Rime. Využívat novou streamovací službu Stadia bude možné pravděpodobně za měsíční předplatné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám