Hlavní obsah

Internetové bankovnictví České spořitelny nebude fungovat na Windows XP

Novinky, mif

Na pozoru by se měli mít uživatelé, kteří stále ještě používají počítače s operačním systémem Windows XP. Česká spořitelna se totiž rozhodla své internetové bankovnictví George již dále na této platformě kvůli možným bezpečnostním rizikům neprovozovat.

Foto: Profimedia.cz

Windows XP

Článek

„Rádi bychom vás upozornili, že od 19. 10. 2019 již nebude možné se přihlásit do internetového bankovnictví George na počítačích s operačním systémem Windows XP,“ prohlásili oficiálně zástupci banky a upozornění rozesílají v těchto dnech svým klientům.

Poukazují přitom na to, že zabezpečení letitých XPček již neodpovídá současným nárokům. „Důvodem je, že tento operační systém neodpovídá nárokům na zabezpečení internetového bankovnictví a od roku 2014 není společností Microsoft podporován,“ uvedla spořitelna.

Hry na Windows XP a Vista už nepoběží. Valve ukončilo podporu pro Steam

Software
Foto: archív tvůrců

Internetové bankovnictví George

„Pokud stále používáte počítač s Windows XP, doporučujeme vám aktualizovat operační systém na Windows 7 nebo vyšší,“ doporučili bankéři.

Podpora společnosti Microsoft pro operační systém Windows XP skončila už před pěti lety. Vývojáři softwaru se přesto snažili tuto svého času populární platformu držet při životě ještě po ukončení oficiální podpory, postupně však láme hůl nad letitým systémem stále více společností.

Již od konce loňského roku například není možné využívat na Windows XP antivirový program Avast, zkraje letošního roku pak přestal na zmiňovaném systému fungovat herní klient Steam od Valve. Kvůli tomu není možné hrát na dané platformě celou řadu známých a populárních her. Podporu ukončil také herní dům Blizzard.

Windows XP zůstane bez ochrany. Avast ukončí podporu

Software

Podpora skončila, systém nikoli

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, mohou na počítačích fungovat klidně další desítky let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak neomezil, vše funguje jako před ukončením podpory. Problém však představuje absence bezpečnostních záplat. Riziko nákazy počítačovým virem je u XP až šestkrát vyšší než u osmiček, což dokládá zpráva Security Intelligence Report 15, která analyzuje informace o počítačových hrozbách z více než miliardy počítačů po celém světě.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přechod na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusejí pouze ze stáje Windows – k dispozici mají i řadu bezplatných alternativ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám