Hlavní obsah

V Belgii zmizela první volně žijící vlčice po sto letech. Mohli ji zastřelit lovci

Belgičtí ochránci přírody vypsali odměnu 30 tisíc eur (770 tisíc korun) za informace, které by pomohly odhalit příčinu zmizení vlčice, jež se v této zemi jako první zástupkyně svého druhu objevila poprvé po sto letech. Informoval o tom server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Vlčice Naya zachycená fotopastí v sprnu 2018

Článek

Samice vlka, kterou ekologové pojmenovali Naya, se na snímcích z fotopastí objevila naposledy v květnu a ekologové mají podezření, že ji zastřelili lovci, nejspíš spolu s malými vlčaty.

Vlčice, která se zřejmě narodila v Německu, se v belgické volné přírodě objevila loni v lednu. Později se k ní připojil samec. Ačkoli ekologové nemají žádný hmatatelný důkaz, že vlčice zahynula, je to podle nich téměř jisté vzhledem k tomu, že zvíře už několik měsíců nezachytila žádná z husté sítě lesních fotopastí. Vlčí samec August se nyní ve vlámské provincii Limburk pohybuje osamoceně.

Tři ekologické organizace původně nabídly za informace o vlčici 20 tisíc eur, ve čtvrtek ale nejmenovaný belgický podnikatel sumu navýšil o dalších 10 tisíc eur.

„Všechno napovídá tomu, že veřejnost už nechce tolerovat, že si někteří lidé uzurpují právo rozhodovat o tom, které zvíře bude žít,“ napsali zástupci jedné z iniciativ Bird Protection Flanders. Spolek vlámských myslivců pak v prohlášení pro média označil obvinění ekologů za „skandál“.

Reklama

Související články

V Jeseníkách zachytila fotopast vlka

V Jeseníkách se nyní pohybuje minimálně jeden vlk. Na začátku letošního roku získali přírodovědci záběry, které zvíře zachycují. Videozáznam tak po mnoha...

V Rumunsku se podařilo natočit smečku vlků

Rumunští správci lesů se radují. Jejich kamery totiž před několika dny zachytily vzácné záběry šestičlenné smečky vlků, procházející se zasněženou přírodou...

Výběr článků

Načítám