Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Macronova mozková smrt NATO a Evropa v bezpečnostním kómatu - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron toho namluví hodně. Většinou mluví víc, než činí. Tentokrát se ale minimálně zčásti trefil. Ne snad, že by Severoatlantická aliance byla ve stavu mozkové smrti, jak tvrdí. Obranná klauzule platí a další členové přistupují. Pravdu má Macron v tom, že by se Evropa měla postavit na vlastní nohy a starat více sama o sebe a svou bezpečnost.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Součástí Macronových úvah byly stížnosti na Spojené státy americké a Turecko. Je pravda, že obě země zrovna do karet starého kontinentu nehrají. Ten by jim ale za to měl být vděčný. Pohrůžky Donalda Trumpa, že Evropu v případě problémů nemusí USA bránit, pokud nebude platit, by měly sloužit jako budíček. Stejně jako turecké pokusy nelegálně těžit zemní plyn v pobřežních vodách unijního člena Kyperské republiky, pohrůžky poslání migrantů a narušování vzdušného prostoru sousedního Řecka.

Odpověď unijních států je ale bohužel jako vždy nemastná a neslaná. Podle šéfky unijní diplomacie spolupráce se Severoatlantickou aliancí funguje bezchybně. A Unie se sama o sebe a svou bezpečnost výborně stará. Má totiž společný projekt investic do obrany PESCO. V jeho rámci se sice dá leccos pořídit. V případě nutné obrany proti útočníkovi ale stejně unijní armáda neexistuje.

Je to krajně nežádoucí stav, protože bohatý starý kontinent příliš spoléhá na cizí mocnosti. Tedy na jejich příslib, že v případě problémů aktivují článek 5 Washingtonské smlouvy, která je zakládajícím dokumentem Severoatlantické aliance. V konečném důsledku ale mohou být smlouvy jen cár papíru. Česká republika by o tom mohla vyprávět v rámci osudu Československa ohroženého Hitlerovým Německem.

Další Macronovy úvahy se ubíraly směrem nezbytnosti komunikace s Ruskem. To je správná úvaha, protože s Moskvou je potřeba mluvit. Nedostatek komunikace jen vyvolává problémy. Ovšem ne tak, jak je Evropa zvyklá mluvit prostřednictvím rozhodných prohlášení, která jsou každému jedno stejně, jako byla jedno Turecku v severní Sýrii. Stylem něco za něco, rovný s rovným. Rusko chce unijní peníze, Unie jeho nerostné suroviny. Na tom se dá stavět v kulisách budování vzájemného respektu.

Zásadní problém Evropy je ale nedostatek důvěry v rámci Evropské unie, a nedostatek vůle a schopnosti válčit. Taková Francie by kupříkladu určitě ráda vedla spojené evropské síly a vojsko. Proto její prezident mluví, jak mluví. Jenže válku už nevyhrála dlouho. V té druhé světové jedna její polovina kolaborovala, druhá se okamžitě vzdala. Německo má trauma ze své minulosti a raději se neangažuje. Pořádnou armádu, odhodlanou bojovat, udržují v podstatě jen Řecko, Španělsko, Polsko a z Unie vystupující Velká Británie. Zbytek vypadá na expediční podfinancované sbory.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Co se týká důvěry, není jisté, že kupříkladu Portugalci by chtěli bojovat za Estonce nebo Nizozemci za Bulhary a podobně. Takže zatím nezbývá než spoléhat na obrannou roli NATO. Doufat, že se k nám spojenci neotočí zády. Případně, že nebudeme muset bojovat za Turecko, pokud na jeho akce odpoví Sýrie nebo kdokoliv jiný. V případě Unie platí, že být bohatý a slabý je nebezpečné. Společnou armádu je potřeba vybudovat dřív, než nás k tomu donutí agresor. Nespolehlivost a proradnost spojenců zatím unijní země k ničemu nepohnula. Evropská unie je jako celek v bezpečnostním kómatu.

Reklama

Související témata:

Související články

NATO je ve stavu mozkové smrti, varuje Macron

Severoatlantická aliance se v současnosti nachází ve stavu mozkové smrti, prohlásil v rozhovoru poskytnutém britskému týdeníku The Economist Emmanuel Macron....

Výběr článků

Načítám