Hlavní obsah

Cembrit představuje nový typ fasádních desek se zajímavým 3D efektem

Komerční článekCembrit

Architekti se dnes snaží navrhovat stavby, které jsou v souladu s přírodou více, než tomu bylo v posledních desetiletích. Takovým stavbám říkáme trvale udržitelné.

Foto: Cembrit

Lineární frézování desek Cembrit Patina Inline vytváří jedinečný 3D efekt

Článek

Trvalá udržitelnost se dotýká ekonomie provozu staveb, použití ekologicky šetrnějších materiálů, způsobu vytápění a větrání i vzhledu staveb. Současným trendem je navrhovat fasády domů jako větrané. Oproti běžnému kontaktnímu systému zateplení fasády má větraná fasáda několik výhod. Větraná fasáda pomáhá minimalizovat kolísání teploty ve stěně po celý rok. Sluneční světlo a teplo se v létě odrazí od budovy a izolace za fasádními deskami snižuje tepelné ztráty v zimě. Současně přirozené větrání a průchod vzduchu strukturou fasády minimalizuje kondenzaci a odvádí vlhkost ze stěny. Větraná fasáda je nejvhodnějším typem opláštění pro budovy navržené v pasivním standartu.

Foto: Cembrit

Větraná fasáda je nejvhodnějším typem opláštění pro budovy navržené v pasivním standartu

V severských zemích je využití větraných fasád na všech typech staveb zcela běžné. Vzhledem k tomu, že nová směrnice o energetické náročnosti budov požaduje, aby počínaje rokem 2020 byly nové budovy v zemích EU téměř energeticky nulové, budeme se i v našich zemích s větranými fasádami setkávat stále častěji.

Cembrit představuje nový typ vláknocementových fasádních desek Cembrit Patina Inline, které se používají jako pohledová vrstva větrané fasády. Tyto desky patří do designové řady Patina Line, která je inspirovaná jedinečnými vlastnostmi přírody. Každá deska této řady je stejně jedinečná jako příroda sama. Její povrch má jemné variace a mění se s tím, jak se mění roční období anebo denní světlo. Architekti tak dostávají do rukou matriál, který jim umožní vytvořit stavbu, jejíž fasáda zraje tak, jak stavba stárne a přitom zůstává trvale krásná.

Foto: Cembrit

Povrch fasádní desky Cembrit Patina Inline se mění s tím, jak se mění roční období anebo denní světlo

Jednotlivé typy desek designové řady Cembrit Patina jsou vyrobené ze stejného materiálu, ale vzájemně se liší strukturou a designem povrchu.

Fasádní desky Cembrit Patina Inline mají všechny vlastnosti designové řady Patina: pevnost a dlouhou životnost vláknocementu, přirozený vzhled a efekt přirozeného stárnutí. Lineární frézování na povrchu desky vytváří jedinečný 3D efekt a dodává fasádě specifický charakter a hloubku. Každý den rozehrává jedinečnou hru stínů tak, jak se denní světlo pohybuje po budově.

Foto: Cembrit

Desky Cembrit Patina jsou vyrobeny z prakticky bezúdržbového vláknocementu

Designová řada Cembrit Patina je řada do hmoty probarvených fasádních desek vyrobených z prakticky bezúdržbového vláknocementu.

Vláknocement je přírodní produkt vyrobený z cementu, vody, minerálů a vlákna. Tento matriál je odolný proti vlhkosti, nečistotám a opotřebení i proti mechům a plísním. Vláknocement je nehořlavý, přispívá tak požární bezpečnosti staveb. Je prakticky bezúdržbový.

Odvětrávaná fasáda má řadu výhod:

  • Ochrana podkladní konstrukce proti vlivu počasí
  • Odvedení dešťové vody z konstrukce
  • Nízká hmotnost fasády umožňuje energeticky efektivní design
  • Tenčí stavba stěny, fasáda zabere méně místa
  • Flexibilita při navrhování s horizontální nebo vertikální orientací fasádních desek
  • Nenáročná údržba
  • Dlouhá životnost

Vláknocementové fasádní desky od společnosti Cembrit zvyšují životnost a estetickou kvalitu fasády. Jsou dokonalým materiálem pro větranou fasádu.

Další informace o těchto deskách naleznete na stránkách www.cembrit.cz.

Výběr článků

Načítám