Hlavní obsah

Manželé chtěli vyhodit do vzduchu zásahovku, muž dostal 18 let

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Brněnský krajský soud ve středu potrestal Vojtěcha Blatného a jeho manželku Hanu osmnácti a čtyřmi roky vězení za pokus o vraždu a obecné ohrožení za loňský incident s exekutory. Manželé dostali příkaz k vystěhování, kterému se bránili zbraní a hrozili explozí domu.

Manželé Hana a Vojtěch Blatní přicházejí k souduVideo: Petr Kozelka

 
Článek

K vyhrocené situaci došlo v polovině června loňského roku v Kobylí. Ráno na dveře domu, kde manželé bydleli, zaklepali zaměstnanci exekutora s příkazem k vystěhování. Blatná je nechtěla pustit do domu, a když se tam konečně dostali, v chodbě stál její manžel s namířenou plynovou pistolí, kterou namířil i na policistu, který u zásahu asistoval. Když exekutoři i s policistou utekli, manželé se v domě zabarikádovali a pustili naplno plyn.

Na místo byla povolána zásahová jednotka, a zatímco vyjednavač se snažil manžele přesvědčit ke spolupráce, ti se podle obžaloby chystali dům odpálit. Když se policisté rozhodli vtrhnout do domu, začal Blatný střílet. „V úmyslu usmrtit zasahující policisty několikrát vystřelil z plynové pistole, přičemž k výbuchu plynu nedošlo jen díky jeho malé koncentraci. Potom se pokusil zapálit sirku se slovy: ,Chcípnete tady se mnou,‘,“ popsal situaci předseda senátu Aleš Novotný.

Manželé u soudu shodně tvrdili, že se stali obětí podvodu, kdy se měli domu původně patřícího jejich synovi zmanipulovanou smlouvou zmocnit další lidé. Proti novým majitelům se snažili neúspěšně soudně bránit, případ však nakonec dospěl k tomu, že Blatní měli být z domu exekutorem vystěhováni

Manželé podle obžaloby chtěli odpálit dům i se zásahovou jednotkou

Krimi

„Nevím, co se tam stalo, nepamatuji si to. Roky už žijeme ve stresu, mám výpadky paměti. Nikomu jsme nechtěli ublížit, chtěli jsme jen sami umřít na protest proti tomu, že jsme přišli o veškerý majetek. Jestli máme být za něco trestáni, tak ať jsou trestáni i ti, kteří nás k tomu dohnali,“ prohlásil Blatný.

„Měli jsme toho dost. Manžel odmontoval plyn, a že to pustí. Přijela zásahová jednotka, nějakou dobu jsme vyjednávali přes okno a telefon. Nechtěli jsme nikoho ohrozit, kromě sebe. Vyjednavač chtěl, abychom vyšli ven, my jsme chtěli, aby nám vrátili dům. Dneska vidím, že celé naše jednání byla hloupost,“ přiznala Blatná.

„Obžalovaní nechtěli, aby se jejich dům dostal do rukou osob, které jim podle jejich názoru nemovitost ukradli. Museli si být vědomi toho, že výbuch a požár, který mohl nastat, mohl postihnou i další osoby, věděli, že je tam zásahová jednotka. Je evidentní, že zbraň použil jen proto, aby inicioval výbuch. Podle znaleckého posudku, pokud by k výbuchu došlo, hrozila všem smrt. V domě a v bezprostřední blízkosti přitom bylo třináct policistů,“ konstatoval Novotný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám