Hlavní obsah

Fotbalista Limberský si ode mne půjčoval statisíce na hazard, tvrdí obžalovaný z podvodu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Fotbalisty Davida Limberského a Vladimíra Daridu měl podle obžaloby podvést obchodník s luxusními auty Čeněk Pazderka. Případ začal v úterý projednávat Krajský soud v Plzni. Ze spisu vyplývá, že Pazderka z Limberského vylákal během dvou let postupně více než pět milionů korun pod záminkou spolupráce, která měla spočívat v tom, že sportovec bude spolufinancovat nákup vozidel, které pak podnikatel výhodně prodá a podělí se o zisk.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s obžalovaným Čeňkem PazderkouVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Fotbalista nejenže z půjčených peněz neviděl ani korunu, ale nedostal je ani zpátky. V případě Daridy státní zástupce tvrdí, že Pazderka fotbalistovi zprostředkoval prodej auta za milion, přičemž z utržených peněz mu vyplatil jen malou část a zbytek si nechal.

"S obžalobou nesouhlasím. Co je tam popsané, není pravda. Ty částky, které mi David posílal, byly úhradou mých osobních nebo firemních věcí. Například šlo o luxusní mobilní telefony a hodinky s diamanty. Mám na to svědky," prohlásil Pazderka.

Podle jeho slov má Limberský problém, že je hazardním hráčem. "Každý den, každou noc hraje. Využíval mě k tomu, abych mu po nocích půjčoval statisícové částky. Byly to desítky případů. Byly to miliony korun. Vždy čekal, až mu klub pošle výplatu, a peníze mi vracel," dodal Pazderka.

Vše začalo v roce 2014, kdy Pazderka nabídl Limberskému, že by se mohl zapojit do jeho podnikání. Sportovec to bral jako příležitost k přivýdělku a chápal to tak, že jen pošle peníze a bude z toho mít zisk, aniž by se musel o cokoli starat.

Tvrdil mi, že peníze z uskutečněného obchodu použil zase na další kšeft.
fotbalista Limberský

„Od poškozeného, který jej považoval za přítele, vylákal peníze pod záminkou použít je pro své podnikání v oblasti nákupu a prodeje luxusních vozidel, ačkoliv slib o vrácení půjček včetně jejich zhodnocení od počátku dodržet nechtěl,“ uvedla státní zástupkyně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce David Limberský během utkání kvalifikace ME 2016, ČR - Kazachstán, hrané 3. září 2015 v Plzni.

Důvěřoval mu

Limberský podle svých slov Pazderkovi důvěřoval. „Chodil luxusně oblékaný, měl drahé hodinky, vypadal, že je úspěšný, že mu jde podnikání dobře. Jeho nabídka mi přišla zajímavá, tak jsem do toho šel. Věřil jsem mu, bral jsem ho jako kamaráda. Když se ozval, že potřebuje peníze na nějaké auto, tak jsem mu je prostě poslal. Víc jsem to neřešil,“ vypověděl fotbalista.

I když mu obchodník peníze nevracel, půjčoval mu stále dál. „Tvrdil mi, že peníze z uskutečněného obchodu použil zase na další kšeft, že se to potřebuje pořádně rozjet. Tak jsem s tím vracením peněz počkal a nechal se přesvědčit k dalším investicím. Věřil jsem mu, že to pomůže nakopnout jeho podnikání,“ tvrdil Limberský.

Podle něj se pak Pazderka na dlouho dobu odmlčel, přestal komunikovat, měl vypnutý telefon a nikdo nevěděl, kde je. „Po nějaké době se zase odněkud vylíhl a začal s tím, že má problémy a starosti, ale že chce dát věci do pořádku, a slíbil všechny peníze vrátit. Nic takového se nestalo. Byl jsem v tomhle prostě hloupý a naivní,“ dodal Limberský, který nakonec vše ukončil podáním trestního oznámení.

Nedostal peníze za auto

V mezidobí také Limberský zkontaktoval s Pazderkou svého kamaráda Vladimíra Daridu, který potřeboval prodat svoje vozidlo a kvůli zaneprázdnění na to neměl čas. Pazderka od něj vozidlo převzal s tím, že se dohodli na ceně 1 080 000 korun. Jednalo se o zánovní vůz BMW 420 Xdrive, který měl najeto třicet tisíc kilometrů.

Obviněný obchodník bavorák prodal a Daridovi podle obvinění vyplatil místo sjednaného milionu jen necelých tři sta tisíc korun. „Ten pán vystupoval seriózně. Poté, co auto bylo převedeno na nového majitele, mi napsal zprávu, že se dostal do finančních potíží a že potřebuje chvíli času, ale že to určitě zaplatí,“ řekl k tomu Darida.

K prodeji Daridova vozu obžalovaný řekl, že za auto peníze nikdy neobdržel, a proto je Daridovi neposlal. "Vůz jsem prodal za 900 tisíc korun mému známému z podnikání, který mi ale za něj nezaplatil. Zdůvodnil to tím, že ho započítává do našeho obchodního vztahu," prohlásil Pazderka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám