Hlavní obsah

Rath má dostat zpět podíly v nemovitostech a část zabavených peněz

• Aktualizováno

Bývalý středočeský hejtman David Rath, který byl odsouzen kvůli korupci na sedm let do vězení, má dostat zpět vlastnické podíly v nemovitostech a část peněz zabavených při domovní prohlídce. Rozhodl o tom Krajský soud v Praze. Rozsudek není pravomocný. V pátek o tom informoval server iRozhlas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý politik David Rath hovoří s novináři v den nástupu do vězení.

Článek

V úschově soudu zatím zůstává přes 8,5 milionu korun a téměř 40 tisíc eur (zhruba jeden milion korun).

Rath měl majetek kvůli probíhajícímu trestnímu řízení v úschově od roku 2012. Nyní tak podle serveru zřejmě bude opět spoluvlastníkem několika budov a parcel v Hostivicích.

Soud také rozhodl, že Rathovi má být vrácena část peněz zabavených při domovní prohlídce – celkem 5200 eur (133 tisíc Kč), 1241 amerických dolarů (asi 28 600 Kč), 120 britských liber (asi 3500 Kč), 500 švýcarských franků (11 500 Kč), 40 nových izraelských šekelů (260 korun) a 300 korun. Na tyto peníze nikdo další neuplatnil právo.

O peníze, které zůstávají v úschově soudu, v červenci požádal správce pozůstalosti po otci Davida Ratha Ratmíra Jan Vondráček. Bývalý hejtman při prohlídce řekl, že milion patří jemu a jeho manželce a zbytek jeho zesnulým rodičům. "Soud nemá žádné vodítko, které by mu umožňovalo klasifikovat přesnou částku, kterou je namístě vrátit odsouzenému a kterou je namístě vydat správci pozůstalosti po prof. MUDr. Ratmíru Rathovi," citoval server z usnesení soudu.

O penězích se tak rozhodne v dědickém řízení. Rath se o pozůstalost už několik let pře se svým bratrem Michalem.

Sedm let za korupci

David Rath (dříve ČSSD) byl odsouzen za korupci při zadávání veřejných zakázek a  7. října nastoupil do vězení v Teplicích. Nástup trestu měl přitom určen v pražské Ruzyni. Podle pravidel může odsouzený dorazit do výkonu trestu do jedné z dvanácti nástupních věznic, teplická je jedna z nich.

Rath převezl novináře. Za mříže nenastoupil v Ruzyni, ale v Teplicích

Krimi

Soud někdejšímu politikovi, povoláním lékaři, uložil rovněž sankci 10 milionů korun, kterou ale Rath nezaplatil, což mu může pobyt za mřížemi prodloužit o 2,5 roku.

Odsouzení manželé Kottovi nastoupili do vězení

Krimi

Zatímco středočeský krajský soud poslal loni Ratha na 8,5 roku do vězení, odvolací senát letos v červnu trest zmírnil na sedm let a snížil i peněžitý trest na deset milionů korun. V kauze bylo kromě Ratha obžalováno dalších deset lidí. Také některé z nich uznal soud vinnými. Bývalou ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Kottovou a jejího manžela Petra poslal na šest let do vězení. Dvojice nastoupila do ruzyňské věznice 21. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám