Hlavní obsah

Ve firmách na Ostravsku obešli EET

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Velmi sofistikovaným způsobem se podařilo nejmenovanému internetovému obchodu, který se zabývá prodejem potravin, obejít systém elektronické evidence tržeb (EET). Na základě zásahu do pokladního systému pobočky e-shopu část inkasovaných tržeb nehlásily. O odhalení týkajícím se celkem dvou firem z Ostravska informovala ve středu policie. Jde o prvním takový případ v Česku.

Foto: Policie ČR

Věci zabavené při domovních prohlídkách.

Článek

Policie v případu obvinila pět lidí. Finanční správa zásah do pokladního systému ve dvou společnostech, které mají stejné vlastníky a disponují desítkami poboček na území celé ČR, odhalila pomocí kontrolních nákupů a následné důkladné kontroly.

Jde o první takový případ v Česku, daňový únik je prozatím vyčíslen na 14 milionů korun. Podle náměstka ředitele krajské policie Radima Wity se všichni obvinění k zásahu do systému EET pod tíhou důkazů přiznali a s vyšetřovateli spolupracují. Obvinění jsou stíháni na svobodě.

„V důsledku úpravy pokladního zařízení nebyly tržby obchodníka zasílány do systému EET. Obchodník tak úmyslně mařil evidenci tržeb. Finanční správa disponuje mechanismy, jak toto podvodné jednání odhalit, což se i v tomto případě potvrdilo,” uvedl Jakub Vintrlík z ministerstva financí.

Foto: Policie ČR

Věci zabavené při domovních prohlídkách.

„Zdůrazňujeme, že se jednalo pouze o zásah do vlastního pokladního zařízení a veškeré systémy Finanční správy jsou nadále naprosto bezpečné,” dodal.

„Provozovatelé e-shopu si najali IT specialistu, který na základě jejich požadavku provedl na pokladním systému takové úpravy, že pak do systému elektronické evidence tržeb odcházela jen část příjmů a další část tržeb byla zatajena. Prokázali jsme zatajení tržeb v hodnotě 45 milionů, což mělo za následek krácení daně z příjmu a daně z přidané hodnoty ve výši 14 milionů korun,“ řekl Wita.

Pochybné obchody s vínem za 10 milionů: Daňová kobra obvinila 14 lidí

Krimi

„Odhalení případu je jasným důkazem, že systém EET je velmi účinným nástrojem, který napomáhá v boji proti daňovým únikům,“ uvedl ředitel Finančního ředitelství pro Moravskoslezský kraj Bronislav Kadlubiec.

Jak doplnil kriminalista Martin Válek, obviněno je pět fyzických osob, jde o jednatele e-shopu či zástupce IT firmy, kterou si jednatelé obchodu najali za účelem technické úpravy pokladního systému. Podle policie i finanční správy šlo o velmi kvalifikovaný zásah, který vyžaduje vysoce odborné znalosti. Není tedy důvod ke zvýšení technického zabezpečení systému EET.

Foto: Policie ČR

Věci zabavené při domovních prohlídkách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám