Hlavní obsah

Klára Issová hraje českou herečku v New Yorku, která přišla o vše

Novinky, Stanislav Dvořák

Eva Kalinová je česká herečka, která emigrovala za komunismu do New Yorku a přišla o kariéru, slávu a pohodlný život. V nelítostném velkoměstě musí nějak přežít. O své roli ve filmu Pražské orgie hovoří ve videu Klára Issová.

Klára Issová o filmu Pražské orgieVideo: Bioscop

 
Článek

„Bylo pro mě lákavé si zahrát herečku, navíc je to herečka, která se vyrovnává s tím, že o všechno přišla - o slávu, o svoje postavení, o to, kdy byla zvyklá, že ji lidé obdivovali, chválili, tleskali jí. Samo o sobě je těžké, když člověk tohle ztratí, a i když si třeba může tisíckrát říkat, že bude v pohodě, jde dál … tak to s ním zamává. Eva se snaží jít dál, je v ní odvaha a odhodlání, ale pořád ji něco stahuje zpátky. Nachází se na rozhraní, kdy dělá nová rozhodnutí v životě, a mně se líbilo, že má v sobě odhodlání, i když ji strhává velký smutek,“ popsala Issová.

Foto: Bioscop

Klára Issová

Vedle ní si zahráli třeba kanadský herec Jonas Chernick, Ruska Ksenia Rappoportová, Pavel Kříž, Jiří Havelka, Martin Stránský, Miroslav Táborský, Jan Hrušínský a Viktor Dvořák.

Foto: Bioscop

Pavel Kříž a Xenia Rappoportová při natáčení

Režisérka Irena Pavlásková točila Pražské orgie podle knihy Philipa Rotha. Americký spisovatel skutečně za komunismu navštěvoval Prahu a znal se s Kunderou, Klímou či Vaculíkem. Pomáhal v 70. a 80. letech československým spisovatelům a komunisté se mu “odvděčili“ tím, že mu zakázali vstup do Československa. Roth zemřel v březnu 2018.

Snímek vstoupí do kin 10. října 2019.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám