Hlavní obsah

Královnu soulu Arethu bude hrát a zpívat Cynthia Erivová

Novinky, Stanislav Dvořák

Seriál Genius: Aretha našel svou hvězdu. Královnu soulu ztvární uznávaná zpěvačka a herečka Cynthia Erivová. Výběr protagonistky byl mimořádně složitý, protože nejde jen o hraní. V seriálu bude muset zpívat hity největší soulové divy všech dob Arethy Franklinové a diváci očekávají, že bude stejně dobrá.

Foto: Profimedia.cz

Cynthia Erivová

Článek

„Aretha byla pro mě zdrojem inspirace, už když jsem byla malá holčička. Její sílu, vášeň a duši vidíme v jejím nadčasovém odkazu, nebyla jen nepřekonatelná umělkyně, ale i filantrop a ikona hnutí za občanská práva,“ uvedla Erivová.

Genius: Aretha je jediným autorizovaným seriálem o královně soulu. Zazní v něm mnoho legendárních skladeb jako I Never Loved a Man (The Way I Love You), Chain of Fools, Don’t Play That Song, Since You’ve Been Gone, Baby I Love You, I Knew You Were Waiting for Me, Freeway of Love nebo Sisters Are Doin’ It for Themselves.

Erivová se v ČR může zdát jako méně známá interpretka, ale ve skutečnosti je slavná. V Anglii narozená broadwayská hvězda je držitelkou cen Grammy i Tony. Je známá například z amerického muzikálu Barva nachu a hrála mimo jiné ve filmech Widows, Harriet a Zlý časy v El Royale. Aktuálně připravuje nový seriál pro HBO podle předlohy Stephena Kinga.

„Cynthia Erivová mě úplně dostala. Je nejen pravá a neuvěřitelná hvězda, je plná citu a má ohromnou hloubku jako hudebnice,” řekl výkonný producent série Brian Grazer. „Cynthia je dokonalou osobou pro hluboce lidský příběh geniální Arethy.”

Foto: Profimedia.cz

Aretha Franklinová

Seriál vzniká pod vedením Suzan-Lori Parksové a patří do dlouhodobého projektu  Genius, který podrobně a do hloubky mapuje životy historických osobností. V minulosti to byli Albert Einstein nebo Pablo Picasso.

Vedle seriálu se současně natáčí celovečerní film Respect, kde má hlavní roli zpěvačka a herečka Jennifer Hudsonová. Filmu se ujali producenti Scott Bernstein a Harvey Mason Jr., který produkoval i písně královny soulu.

Aretha Franklinová vyrůstala v prostředí kostelních sborů a už ve čtrnácti měla první nahrávku. Na začátku 60. let jí producenti vnutili průměrný popový materiál, který jí nebyl vlastní. Průlomem se stala až soulová píseň I Never Loved a Man – The Way I Love You (1967) a od té doby byla Aretha několik let neustále v Top Ten amerických hitparád, většinou na prvním místě.

Perlou hudebních dějin je celé album Lady Soul, z nějž nejvíc prosluly písně Chain of Fools a Natural Woman. Zpěvačka je známá také tím, že dokázala fantasticky přetvořit popové, soulové či folkové písničky od Beatles, Simona a Garfunkela či Otise Reddinga. V 70. letech se vrátila ke gospelovým kořenům (deska Amazing Grace, 1972) a podobný comeback zažila ještě v 80. letech (One Lord, One Faith, One Baptism, 1987). V závěru života trpěla rakovinou. Zemřela v srpnu 2018.

Světlému interiéru vévodil sytě červený klavír. Tak žila královna soulu Aretha Franklinová

Jak bydlí VIP

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám