Hlavní obsah

Nevydané Gottovy písně čekají na souhlas vlastníků práv

Právo, Jaroslav Špulák

Podle zástupců vydavatelství Supraphon existuje několik písniček Karla Gotta, které jsou nahrané ve studiové podobě a dosud nevyšly. Jde vesměs o coververze skladeb zahraničních autorů opatřené českými texty.

Foto: Foto Supraphon/Martin Kubica

Karel Gott si ještě stihl převzít zlatou desku za kompilaci svých největších hitů.

Článek

„Těch nahrávek není mnoho. Nebyly vydány kvůli tomu, že znění jejich českých textů zatím neodsouhlasili držitelé autorských práv na ty původní. Bez této licence není možné písničky zveřejnit,“ prozradil Právu Vladan Drvota z PR oddělení Supraphonu.

V uvedeném vydavatelství na získání práv dlouhodobě pracuje celé jedno oddělení. Některá jednání s původními vlastníky autorských práv se však táhnou delší čas.

SPECIÁL: Karel Gott - život a dílo

Karel Gott

„Naším cílem je vydat všechny písně, které Karel Gott natočil. Jakmile budeme mít autorská práva k dispozici, rádi bychom skladby zveřejnili. O formě, jakou to uděláme, zatím nediskutujeme,“ uvedl ještě Drvota.

Supraphon ale nyní žádné zpěvákovo nové či kompilační album nechystá. „V červnu jsme k osmdesátinám Karla Gotta vydali čtyřalbum s osmdesáti největšími hity a box patnácti cédéček, na nichž jsou všechny jeho singly od roku 1962 až do letošního roku, kdy nazpíval s dcerou Charlottkou duet Srdce nehasnou. Na výběru písniček na ně se Karel Gott podílel, a za prodej čtyřcédéčka ještě stihl osobně převzít zlatou desku. Nyní nepřipravujeme žádnou další novou desku nebo kompilaci singlů,“ řekl Právu Drvota.

Medailon Karla Gotta

Karel Gott

V roce 1962 vyšel první singl Karla Gotta u gramofonové společnosti Supraphon, duet s jazzovou zpěvačkou Vlastou Průchovou Až nám bude dvakrát tolik. Spolupráce mezi vydavatelskou společností a zpěvákem pak pokračovala dál a přerušena byla v roce 1993 na následujících sedmnáct let, kdy Gott spojil své aktivity s producentem Františkem Janečkem. Poté se k vydavatelství vrátil.

Karel Gott za svou hudební kariéru od Supraphonu získal 5 stříbrných, 40 zlatých, 37 platinových a multi-platinových desek. K tomu jako první v Čechách obdržel Diamantovou desku a zatím jako jediný převzal Křišťálového lva Supraphonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám