Hlavní obsah

Rekord fotografa Zdeňka Hejduka

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Městském společenském domě v Kolíně je do 6. listopadu k vidění originální fotografická výstava Zdeněk Hejduk – Zdeněk mezi hvězdami aneb Když selfie bylo ještě neznámým slovem. Autor je letitý fotograf rockových festivalů, koncertů, ale i plesů, divadelních představení či různých společenských akcí.

Foto: Jan Šída, Právo

Fotograf Zdeněk Hejduk s Certifikátem o vytvoření českého rekordu.

Článek

Během svého profesního života se setkal s mnoha celebritami showbusinessu, politiky či osobnostmi kulturní scény a výstavu si dal vlastně i jako dárek k životnímu jubileu.

Novinář, který jako první o autorovi napsal do Kolínských novin v září 1994, Jiří Karban řekl na úvod úterní vernisáže, že vystavené snímky nejsou jen autorovy trofeje z výprav, ale i významnou dokumentaristickou činností. Právě na nich si lze totiž s brutální obrazovou upřímností uvědomit, že lidská konfrontace s věčně plynoucím časem má pro něj zdrcující následky.

Nejednou před námi na obrázcích defilují lidé, kteří už dávno nejsou mezi námi, jako třeba herci Miloslav Šimek, Boris Rösner, Pierre Brice, hudebník Mejla Hlavsa, výtvarníci Kája Saudek či Vladimír Renčín. Nebo vidíme známé osobnosti (mimo jiné Vladimír Mišík či Boleslav Polívka), jak se během let výrazně změnily.

Je opravdu obdivuhodné, kolik toho tvůrce dokázal za ta léta shromáždit. Díky tomu mu na vernisáži Agentura Dobrý den Pelhřimov udělila Certifikát o vytvoření českého rekordu. A to za největší sbírku fotografií se slavnými osobnostmi. Expozici totiž tvoří 2074 snímků, na nichž je 1342 lidí.

Přesto se musel Zdeněk Hejduk smířit s tím, že některé osobnosti jsou, aspoň zatím, nedosažitelné. „Jaromír Jágr stál hned vedle mě, ale neměl to kdo vyfotit. A od té doby jsem už neměl příležitost,“ uvedl fotograf.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám