Hlavní obsah

Statečná žena a vynikající herečka, vzpomínají lidé na Chramostovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolegové Vlasty Chramostové, která v neděli zemřela ve věku 92 let, na ni vzpomínají jako na výbornou herečku schopnou kritického pohledu a odstupu. Neméně podstatná byla i její role v rámci disentu, kam se uchýlila po podpisu Charty 77.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vlasta Chramostová

Článek

„Vlastu Chramostovou v roce 1977, kdy podepsala Chartu, samozřejmě lidé nemohli nepamatovat jako herečku,” uvedla někdejší disidentka Petruška Šustrová. Díky tomu její podpis mohl oslovit širší okruh lidí, než dokázali veřejnosti méně známí signatáři dokumentu. Připomněla rovněž schopnost herečky sdružovat lidi.

Chramostová spojovala 20. a 21. století české kultury a politiky, nikdy neztratila schopnost kritického pohledu a odstupu, uvedl v reakci na hereččino úmrtí ředitel Národního filmového archivu Michal Bregant. V československé a české kinematografii podle něj zůstává Chramostová neobyčejně silnou monumentální osobností.

„Patos, který herce dokáže tak často zradit, ji vždy posiloval a byl autentickou součástí jejího působení v divadle, ve filmu i ve společnosti,” dodal.

Zemřela herečka Vlasta Chramostová

Kultura

Herec David Prachař, který se s herečkou setkal mimo jiné v Divadle Kolovrat a byl s ní v poslední době v užším kontaktu, obdivuje na Chramostové schopnost vrátit se na jeviště po dvacetileté pauze, vynucené podpisem Charty 77. „Je to obdivuhodné a ojedinělé,” řekl Prachař a dodal, že i návrat po mnohem kratší době bývá pro herce těžký.

Podle Prachaře byla Chramostová jedním z mála lidí, kteří dokázali otevřeně psát o svém vztahu ke vstupu do komunistické strany. „Od té doby jsem nic tak svobodného a objektivního nečetl,” uvedl herec. Dodal, že až do své smrti byla Chramostová schopná nadhledu. „Nepropadala žádným sentimentům, ani nad svým životem, ani nad okolím,” řekl Prachař.

Chramostová si na konci 90. let zahrála i v oceňovaném filmu režiséra Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala. Michálek na ni, podle svých slov, nejraději vzpomíná ve spojení s jejím druhým manželem, kameramanem Stanislavem Milotou, který zemřel letos v únoru.

„Oni byli taková úžasná dvojice, skvěle se doplňovali. Vždy kolem nich byla spousta humoru,” zavzpomínal Michálek.

Chramostovou měl Michálek rád i proto, že s ní mohl mluvit otevřeně. „I když mezi námi byl ohromný generační rozdíl, přesto se člověk tak necítil. Ona byla velmi citlivá, otevřená ke všemu. Měla velké srdce a byla statečný člověk,” uvedl a dodal, že je škoda, že takových statečných lidí v poslední době odešlo více.

Hereččinu statečnost a zásadovost ocenili i někteří politici včetně premiéra Andreje Babiše, podle něhož šlo o vynikající herečku a statečnou ženu. V podobném duchu se vyjádřil i šéf opoziční ODS Petr Fiala či senátor Pavel Fischer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám