Hlavní obsah

Sudetenquell. Oficiální minerálka SS pocházela ze zapadlé vísky v Čechách

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůdce SS Heinrich Himmler vydal za války příkaz, aby byly všechny jejich kantýny zásobeny „výlučně vlastní SS minerálkou“. Pocházela z maličké vesnice ležící přesně na rozhraní Krušných hor a Doupovských hor.

Foto: Archív Stanislava Dvořáka

Zbytky starého Krondorfu

Článek

První písemná zmínka o Krondorfu (Korunní) pochází z roku 1460. Bezvýznamná víska na úpatí hor se proslavila, když tam v roce 1876 našel šéf parní pily Carl Gölsdorf minerální pramen. Vzhledem k blízkosti Karlových Varů tušil, že by mohlo jít o něco hodnotného, a nechal mírně slanou lesní vodu odborně prozkoumat renomovanými profesory.

Analýza prokázala léčivé vlastnosti. Ještě roku 1876 prameniště zkontrolovala a schválila c. a k. komise okresního hejtmanství a v roce 1877 byl pramen pražským místodržitelstvím uznán za léčivý. Byla založena firma a minerálka z Krondorfu vyrazila do světa. Úspěchy měla značné. Prodávala se do mnoha zemí, dokonce až do Argentiny, a Carl Gölsdorf se na svém firemním štítu chlubil, že dodává minerálku i c. a k. dvoru, což tehdy něco znamenalo.

Foto: Archív Stanislava Dvořáka

Krondorf (Korunní) na starém německém pohledu

Jako podnikatel myslel Gölsdorf ve velkém a ke stáčení a prodeji minerálky chtěl vybudovat ještě pořádné lázně. To se úplně nepovedlo, ale i tak byl Krondorf  oblíbeným výletním místem  s malou promenádou a nádhernou přírodou kolem. Svědčí o tom i staré pohlednice a reklamy.

Po 1. světové válce převzala firmu společnost Heinrich Mattoni, která úspěšně pokračoval až do druhé války. V roce 1938 vesnici a celé Sudety obsadil Hitler, a Mattoniho v roce 1940 pohltila berlínská společnost Sudetenquell (Sudetský pramen). Ta se pak dostala pod kolos SS-Wirtschafts-Verwaltungshauptamt (Hlavní úřad SS pro hopodářskou správu), kde vládl mocný SS-Obergruppenführer Oswald Pohl. Patřily pod něj stovky průmyslových podniků a ovládal tisíce vězňů z koncentračních táborů, které používal na otrockou práci.

Velitel (Reichsführer) SS Heinrich Himmler byl ze Sudetenquellu nadšený a vydal příkaz, aby byly všechny kantýny zásobeny „výlučně vlastní SS minerálkou“. Jeho motivací bylo i to, že chtěl, aby se esesáci přestali opíjet pivem, které bylo často levnější než nealkoholické limonády. Himmlerův propagační oběžník končil rázným vzkazem: „Kamarádi z SS! Pijte svoji minerální vodu, pijte Sudetský pramen.“

Foto: REPRO Ve stínu Krušných hor

Plakát SS hlásá: Pijte Sudetský pramen!

Za války tak stáčírna v Korunní nezanikla, naopak se modernizovala a rozšiřovala - ovšem esesáckým způsobem. Použili vězně z koncentračního tábora, kteří dorazili v roce 1942. Bylo jich kolem stovky. Stavební práce řídil SS-Untersturmführer Horst Köhler. Vězně ubytovali v dřevěném baráku a poté i v bývalé vile pana Gölsdorfa, která byla obehnána plotem a hlídána esesáky. Práce se však kvůli technickým problémům moc nedařily a lhůty protahovaly. Teprve v roce 1944 byla modernizace stáčírny ukončena. Lágr byl zrušen a většina vězňů byla odvezena do koncentračního tábora Flossenbürg.

Velitelem pobočky Korunní byl SS-Scharführer Johann Baptist Kübler. Podle několika svědectví šlo o sadistického až úchylného člověka. Vězně prý v zimě nutil svlékat se a koupat v Korunním potoce, který vsí protéká. Některé pak také mlátil holí až do bezvědomí. Nakonec mu to ale neprošlo - v 50. letech byl v Německu odsouzen. Podrobně se tématice koncentračních táborů v Krušných horách věnuje knížka Vladimíra Bružeňáka Ve stínu Krušných hor.

Sudetský tulák

Foto: Stanislav Dvořák

Sudetský tulák

Sudetský tulák je dlouhodobá série kulturně-historických článků. Máte podněty k sudetským tématům? Zašlete je autorovi na: stanislav.dvorak@novinky.cz.

Gölsdorfovi současníci by dnes každopádně Korunní jen těžko poznávali. Nic už tam nepřipomíná roztomilé promenády belle époque, po válce byla většina budov stržena nebo se rozpadly. Vedle chalup v zatáčce s téměř neviditelnými vybledlými nápisy v němčině na štítě se v lese skrývá moderní stáčírna a pod ní v lesíku najdete malou boudičku se starým pramenem, který občas teče a občas stávkuje. Zkuste štěstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám