Hlavní obsah

V knihách říkal Gott své názory na život i politiku

Právo, František Cinger

Kdokoli se setkal s Karlem Gottem, zjistil, že jeho kulturní zázemí je široké. Na svou knihovnu byl hrdý, stejně tak na kulturní a s přibývajícím věkem a zkušeností i na politický rozhled. Jako umělec pracující cílevědomě s médii a pouštějící si novináře včetně bulváru přímo k tělu se dočkal i řady knižních zpracování vlastní kariéry.

Foto: ČTK/PICTURE ALLIANCE/Ursula Düren

Karel Gott s jedním ze svých obrazů v galerii v Mnichově.

Článek

K sedmdesátinám vydal knihu s Robertem Rohálem s jednoznačným názvem Karel Gott: Umělecký a soukromý život. Už tehdy se projevil jeho zájem o názory mladších generací. Vždy si ke spolupráci na knihách volil autory o generaci, dvě mladší.

Rohál hned v úvodu vzpomněl, že mu připadlo psát knížku o Gottovi jako nošení dříví do lesa. Psal o něm kdekdo, kdo s ním probral jeho kariéru, postoje a život. Jeho písničky a přítelkyně, kdekdo se snažil přinést něco pozoruhodného. Přesto zjistil, že je stále o čem psát, na co se ptát.

Rodina zveřejnila parte Karla Gotta

Karel Gott

Pro české i německé čtenáře

Symbolické bylo i jeho vůbec první setkání s fenoménem Gott. Pamatoval si televizní pořad z počátku 70. let. A Gotta charakterizoval jednoznačně: „Vystupoval skutečně jako frajer, bylo mu něco přes třicet, měl delší černé vlasy, vystouplé lícní kosti, štíhlou postavu, na sobě perfektně ušitý oblek, suverénní vystupování a jedinečný hlas.“ Pamatoval si i duet Toulky, který tehdy Gott zpíval s Janou Robbovou.

S Daliborem Máchou a Michaelou Remešovou vydal zpěvák knihu Karel Gott – Zlatý hlas z Prahy. Šlo o českou verzi vůbec první knihy o „Zlatém hlasu z Prahy“. Českým milovníkům jeho zpěvu a všem čtenářům, kteří byli zvědaví na jeho paralelní česko-německou kariéru, přinesla řadu nových a u nás dosud nepublikovaných informací, příběhů a vzpomínek. V naší republice vyšla kniha s předmluvou prezidenta Václava Klause.

Michaela Remešová s dalším partnerem Romanem Schusterem vydala ještě tituly Legenda Karel Gott a Karel Gott zůstal svůj. Umělcovu kariéru charakterizovala i kniha Karel Gott – Legenda: Život v obrazech a datech. Je to výpravná publikace formátu „muzeum v knize“ s unikátním bonusovým DVD. Kompletní život jedinečného umělce a člověka v obrazech a datech. Předmluvu napsal jeho první principál z Divadla Semafor Jiří Suchý.

Čtenáři dostali do ruky mimo jiné koncertní program Karla Gotta a divadla Apollo zledna 1968, propagační brožuru k filmu Hvězda padá vzhůru, vstupenky z koncertů v Německu, Belgii, Spojených státech, Kanadě i skládačku s pohlednicemi z jeho soukromí. Také jeho obraz Čas něžností z roku 1973. Malby a další výtvarné práce vyšly s názvem Obrazy – Bilder. Hudebník a publicista Vladimír Vlasák vydal publikaci Karel Gott – 70 osobností o Zlatém slavíkovi.

Babiš k rozloučení s Gottem: Na všechny se asi nedostane

Karel Gott

Knihu Jak to vidí Gott – rozhovor na lodi napsanou s Rostislavem Sarvašem využil umělec k prezentaci svých názorů. Zvláště k úloze tzv. iluminátů, což jsou podle něho tajemné skupiny mocných finančníků.

„Jsem přesvědčený, že zvlášť v posledních stoletích nejde o žádné omyly, naopak politika se odvíjí podle přesných scénářů, nic se neděje náhodou, i to nejhorší jako války. Vždy je o vítězích rozhodnuto dávno předtím. Stejné banky podporovaly toho, kdo je rozpoutal, a vyjednávaly s tím, kdo byl napaden. Domlouvaly se, čím budou platit, až jim budou posílat zbraně. Běh světa řídí tyto vysoké nadstátní kruhy, tzv. ilumináti nebo osvícenci, a také svaté řády a lóže až po mysticko-okultní organizace,“ řekl Gott.

Kulturní veřejnost se ještě za života spisovatele Arnošta Lustiga dozvěděla, že vzniká kniha s pracovním a provokativním názvem Gott ist Lustig. Měla ambici oslovit domácí i světové, zvláště německé publikum. Projekt se ale nepovedlo dotáhnout do konce.

Reklama

Výběr článků

Načítám