Hlavní obsah

Vzpomínky na vyskákané devadesátky přinesou Dog Eat Dog a Waltari

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek a v sobotu vystoupí v České republice dvě kapely, které udávaly tón crossoveru půlky devadesátých let. V pražské Meet Factory a v brněnské Flédě vystoupí na společných koncertech američtí Dog Eat Dog a finští Waltari.

Foto: Obscure

Dog Eat Dog

Článek

Dog Eat Dog jsou letos na turné, které připomíná čtvrtstoletí od vydání přelomové debutové desky All Boro Kings. Ta bylo esencí vyskákaného crossoveru spojujícího hard core, thrash a hip hop okořeněného trochou ska i funku. Jasně to ukazuje singl No Fronts s typickým zvukem saxofonu, který se objevil i v jednom dílu animovaného seriálu Beavis and Butthead.

Následující deska Play Games s hitem Isms s rozšířenou dechovou sekcí v žebříčcích slavila ještě větší úspěchy, protože na ní byla celá plejáda hvězdných hostů od hiphopperů RZA a Beastie Boys nebo metalový zpěvák Ronnie James Dio.

Třetí album Amped bez typického zvuku saxofonu znamenalo ústup ze slávy, i když v hardcorových klubech se skupině dařilo a měla slušný posluchačský ohlas v Evropě, kde vydala v roce 2006 poslední desku Walk With Me. V roce 2009 se ale skupina sešla v původním složení a od té doby se objevuje na festivalech.

I finští Waltari byli spojeni s nástupem crossoveru, který dominoval druhému albu Torcha! z roku 1992, na které navázaly podobná, ale ještě pestřejší alba So Fine! a Big Bang, kde navíc využila ve své stylové koláži i prvky heavy metalu a diska nebo techna. O šíři záběru svědčí album se symfonickým orchestrem Yeah! Yeah! Die! Die! Death Metal Symphony in Deep C.

V dalších letech skupina spolupracovala i se sámským pěveckým sborem Angelit nebo s finskou folklórní skupina Varttinä. U posluchačů jsou ale stále nejoblíbenější jejich výbušné nadupané písně spojující punk a hard core s řadou dalších žánrů, jaké přinášela nejenom Torcha!, ale i comebacková deska Rare Species z roku 2004. Skupina i po ní vydávala alba v odstupu roku až dvou, zatím posledním je You Are Waltari z roku 2015.

Nohavicu kvůli StB nechtějí na megakoncert k výročí republiky

Kultura

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám