Hlavní obsah

Kokoschkův obraz se bude dražit za 68 milionů

Právo, šíd

Nejvýznamnější položku aukce, kterou uspořádá 20. října v pražském Mánesu aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery, představuje obraz Oskara Kokoschky (1886–1980) s názvem Praha – Pohled z křížovnického kláštera.

Foto: aukční katalog

Kokoschkovo dílo Praha – Pohled z křížovnického kláštera

Článek

Vyvolávací cena je 68 milionů korun. Pokud by se obraz prodal jen za ni, dostal by se na první místo v žebříčku vydražených obrazů na českém aukčním trhu.

Dražené plátno malíř namaloval po příchodu do Prahy v létě 1934 a představuje vrchol jeho pražských vedut. V říjnu stejného roku bylo vystaveno v Mánesu. Přesně po 85 letech se tak vrací do slavné výstavní síně.

Dílo pochází z významné tuzemské soukromé sbírky. Jeho prvním majitelem byl Ladislav Jerie, sběratel a přítel malíře. Olej byl mnohokrát publikován a vystavován.

Malíř se tématu pohledů na město věnoval dlouhodobě. Obrazy maloval z různých míst v Praze, mimo jiné ze Strahovského kláštera, ze zahrady Kramářovy vily, z obou břehů Vltavy.

Kokoschkův obraz nabízený v nedělní aukci patří spolu s díly Praha – Karlův most (1934, sbírka Národní galerie v Praze) a Praha – Hradčany a Petřín (1936, sbírka The Phillips Collection, Washington D. C.) k jeho třem nejdůležitějším pražským vedutám. Mnohými odborníky je dokonce považován za nejlepší z nich.

Říjnová aukce také nabídne unikátní olej na plátně Bedřicha Havránka s názvem Chalupa v lese u potoka (U tůně) z roku 1875 za vyvolávací cenu 3 miliony 300 tisíc korun. Dále aukční katalog nabízí dva oleje Josefa Šímy.

Reklama

Výběr článků

Načítám