Hlavní obsah

Zemřela hvězda baletu Alicia Alonsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární kubánská primabalerína Alicia Alonsová zemřela ve čtvrtek v 11:00 kubánského času (17:00 SELČ). Bylo jí 98 let, napsal list Granma s odvoláním na kubánský národní balet.

Foto: Alexandre Meneghini, Reuters

Alicia Alonsová na snímku z roku 2016

Článek

„Po primabaleríně Alonsové zůstane velké prázdno. Zanechala ale velký odkaz,“ napsal na Twitter kubánský prezident Miguel Diáz-Canel.

S baletem začala v osmi letech. Po studiích v Havaně a později v New Yorku odstartovala svou profesionální kariéru v roce 1939 v souboru Caravan George Balanchine. V roce 1941 diagnostikovali lékaři Alicii odchlípenou sítnici. V té době byla sólistkou New York City Ballet.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Alicia Alonsová na snímku z května 1953

Podrobila se několika operacím, strávila téměř rok na lůžku bez pohybu. Operace ale nepomohly a Alicia se musela vyrovnat se ztrátou periferního vidění. Kvůli tomuto omezení vyžadovala absolutní přesnost od tanečních partnerů, orientovala se podle silných světel a kolem jeviště byl natažen tenký drát.

V roce 1948 založila Kubánský národní balet. Je souborem prvotřídních tanečníků a chloubou kubánského komunistického režimu.

Pražský komorní balet končí

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám