Hlavní obsah

Na Gottově pohřbu zazpívá Štefan Margita či Lucie Bílá

– Praha

Na zádušní mši za Karla Gotta, kterou bude 12. října v katedrále sv. Víta sloužit arcibiskup Dominik Duka, zazpívá tenorista Štefan Margita spolu s Evou Urbanovou či zpěvačka Lucie Bílá.

Foto: Petr Horník, Právo

Štefan Margita

Článek

Pro Margitu bude vystoupení velkou poctou. S Urbanovou zazpívá skladbu Panis angelicus (Andělský chléb) od Césara Francka. „Je to veliká zodpovědnost a veliká pocta. Měl jsem Karla Gotta moc rád a velice si ho vážím. Takže samozřejmě udělám vše pro to, abych zazpíval co nejkrásněji,” řekl v pondělí světově uznávaný pěvec.

Deník Aha! uvedl, že operní pěvce Margitu a Urbanovou stejně jako zpěvačku Lucii Bílou o vystoupení požádala osobně Ivana Gottová. „Na přání rodiny zazpíváme skladby schválené vedením katedrály. Oni nám řekli, co se vůbec smí zpívat v katedrále sv. Víta. Ten seznam je striktně určený, mezi takové skladby patří také Ave Maria Franze Schuberta, kterou na obřadu zazpívá Lucie Bílá,” dodal Margita.

Zeman udělí Gottovi Řád bílého lva. Naznačil, že vyznamená Klause

Karel Gott

Během pohřebního obřadu v katedrále by u rakve s ostatky Gotta měli stát vojáci. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek řekl, že armáda předpokládá účast vojáků čestné stráže.

Pražské arcibiskupství v pondělí na svém webu uvedlo, že účast na pohřební mši za Gotta je možná na přání rodiny pouze na pozvánky. „Distribuci pozvánek zajišťuje ve spolupráci rodina Karla Gotta s Úřadem vlády ČR. Další organizační informace budou zveřejněny po přípravě potřebných opatření v tiskovém prohlášení,” uvedlo arcibiskupství.

Praha nabídla Gottově rodině, že na počest zpěváka nasvítí Petřínskou rozhlednu

Karel Gott

Panis angelicus je předposlední slokou kostelní písně Sacris solemniis, kterou napsal svatý Tomáš Akvinský. Z její části vytvořil v roce 1872 francouzský skladatel César Franck skladbu pro tenor, harfu, violoncello a varhany. Gott tuto skladbu v roce 1993 nazpíval s Ladislavem Křížkem, k nahrávání společného duetu zpěváky inspirovala verze Luciana Pavarottiho a Stinga.

O vystoupení v katedrále sv. Víta podle Aha! uvažují také Felix Slováček a Gottův kapelník Pavel Větrovec, kteří by rádi zahráli nějakou z jeho písniček. Vzhledem k pravidlům hudební produkce v katedrále však s povolením příliš nepočítají.

Rozloučení se zpěvákem, který zemřel po těžké nemoci v úterý 1. října, se uskuteční nejprve v pátek 11. října od 08:00 do 22:00 v Paláci Žofín na Slovanském ostrově. Následující den se bude konat od 11:00 zádušní mše pro pozvané hosty ve svatovítské katedrále na Pražském hradě.

Kdy a kde bude pohřeb Karla Gotta? Podívejte se na celý program k rozloučení

Karel Gott

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám