Hlavní obsah

Na Žofín za Gottem od Zborovské ulice přes most Legií

– Praha
Právo, Stáňa Seďová

Deník Právo získal exkluzivní informace o podobě pátečního rozloučení s Karlem Gottem v pražském paláci Žofín. Veškerý pohyb na nábřeží ze strany u Národního divadla bude pro auta a tramvaje uzavřen. Lidé, kteří se vydají na Slovanský ostrov, aby se naposled poklonili slavnému zpěvákovi, budou svedeni do hada, který se podle organizátorů potáhne ve čtyřstupu až ze Zborovské ulice v Praze 5.

Foto: Mapy.cz

Trasa smutečního pochodu

Článek

„Tam začne fronta, která se potáhne smíchovskou stranou až na most Legií. Lidé přejdou tento most a u Národního divadla se stočí ke Slovanskému ostrovu. Přes můstek dojdou na ostrov, kde projdou skrz park. Pak vstoupí do budovy a po schodech vejdou do velkého sálu, kde bude vystavena rakev s ostatky. U ní budou věnce od Gottových dětí, které se rozloučení na Žofíně ani v Chrámu sv. Víta nezúčastní,“ řekl Právu jeden z organizátorů.

„Odcházet se bude přes malý sál, kde budou k dispozici kondolenční knihy. Cesta z ostrova povede jeho zadní částí, kolem dětských hřišť na pevninu po schodech vedoucích podél Galerie Mánes,“ dodal.

Babiš k rozloučení s Gottem: Na všechny se asi nedostane

Karel Gott

Fronta až 5,5 km

Organizátoři odhadují, že fronta může mít až 5,5 km, po trase budou rozmístěny přenosné toalety.

V momentě, kdy se Úřad vlády s rodinou, Žofínem, pražským magistrátem a Policií ČR, jež rozloučení koordinují, rozhodly pro tento způsob vstupu do paláce, bylo jasné, že přijede-li se rozloučit předpokládaných sto tisíc lidí, nebo snad ještě víc, na všechny se nedostane.

„Tělo zesnulého přivezou v šest hodin ráno. Rakev bude vystavena na katafalku ve velkém sále, obklopena věnci, květinami, fotografiemi, jako tomu bylo při rozloučení s Waldemarem Matuškou. První lidé budou do sálu vpuštěni v 8 hodin. Sál bude uzavřen ve 22 hodin. I kvůli následnému převozu těla nemůžeme rozloučení protahovat,“ řekl zdroj redakce.

„Pokud lidé budou postupovat přirozeným tempem, zvládne se jich Karlu Gottovi poklonit zhruba padesát tisíc,“ dodal zdroj Právu. Právě obrovský zájem lidí a další akce, které se ve stejnou dobu konají, představují pro organizátory a policii velkého strašáka. Na průběhu a zajištění bezpečnosti se všechny zainteresované složky domlouvaly při hlavní schůzce konané během pondělního poledne. Nicméně kolik lidí se v pátek 11. října bude pohybovat pražskými ulicemi, se nikdo ani neodvažuje odhadnout.

Rodina zveřejnila parte Karla Gotta

Karel Gott

Signal nezhasne

Kromě rozloučení s legendárním zpěvákem se ve stejnou dobu koná i stále populárnější Signal Festival, který po setmění přitáhne do ulic Prahy na světelné instalace běžně statisíce lidí. Festival sice nezhasne, ale věnuje mistrovi minutu ticha.

„Paní Gottová a zástupci festivalu byli konfrontováni se situací, kdy se v pátek má konat v paláci Žofín veřejné rozloučení se zesnulým Karlem Gottem a na nedalekém Smetanově nábřeží má od devatenácti hodin večer probíhat část Signal Festivalu v podobě světelné instalace. Proto se dohodli, že se obě události uskuteční, a to se vzájemným porozuměním, respektem a úctou. Karel Gott by si žádné rušení kulturní události nepřál,“ sdělila Helena Novotná, mluvčí festivalu.

Kdy a kde bude pohřeb Karla Gotta? Podívejte se na celý program k rozloučení

Karel Gott

Co angličtí fandové?

Dodala, že v sobotu 12. října, v den státního smutku, uctí Signal Festival památku Karla Gotta minutou ticha v 19 hodin na Karlínském náměstí v Praze.

Stejně tak v pátek večer proběhne kvalifikační fotbalové utkání našich fotbalistů o postup na ME 2020 s Anglií. I když se hrát bude v pražském Edenu, nebezpečí hrozí i v centru Prahy. Páteční večer je totiž nejrizikovější čas pro zápasy anglického národního týmu ve městech, která jsou populární pro anglické fanoušky. Praha díky levnému a dobrému pivu a bohatému nočnímu životu takovým městem je.

Podle anglického policejního důstojníka Marka Robertse, který už dříve žádal evropskou organizaci UEFA, aby se utkání nehrálo v pátek večer, bude v tuto dobu v našem hlavním městě 3731 fanoušků na tribunách a dalších 2500 v centru, jak uvedl pro server The Guardian.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám