Hlavní obsah

Praha zažije v pátek manévry: Gottův pohřeb, angličtí rowdies, a do toho festival

– Praha

Poslední rozloučení s Karlem Gottem, zápas kvalifikace na fotbalové euro mezi Českou republikou a Anglií a festival videomappingu v pátek výrazně zasáhnou do života Pražanů i návštěvníků metropole, kteří se musí připravit na policejní manévry i změny v dopravě.

Foto: Profimedia.cz

Angličtí rowdies řádili loni v březnu v Amsterdamu.

Článek

Zatímco Gottovi fanoušci i obdivovatelé světelných efektů mohou svými počty způsobovat především problémy v dopravě, angličtí rowdies, kteří se chystají na páteční kvalifikační utkání mistrovství Evropy, vzbuzují u policie obavy především možnými násilnostmi.

Před nimi varovala britská policie, která dokonce marně žádala o přeložení zápasu. Vedly ji k tomu zkušenosti z loňského zápasu v Amsterodamu, kde si britští fanoušci páteční termín zápasu vyložili po svém a řádili v ulicích, přičemž jich přes sto bylo zadrženo.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Vydavatelství Supraphon zřídilo ve výloze své prodejny na Jungmannově náměstí v Praze pietní místo k uctění památky zemřelého zpěváka Karla Gotta.

Vzhledem k tomu, že Praha má (nejen) na Britských ostrovech pověst města s bujarým nočním životem a levným alkoholem, je obezřetnost na místě. Na zápas by mělo mít lístky 3731 fanoušků, nicméně dá se očekávat, že se jich do Prahy vydá zhruba dvojnásobek. Zápas odstartuje v Edenu ve 20:45.

Na Žofíně se čeká až sto tisíc Gottových fanoušků

Karel Gott

Tou dobou by se již mělo schylovat ke konci poslední rozloučení s Karlem Gottem, které bude od rána probíhat na Žofíně. Prvotní odhady hovořily o tom, že zpěvákovi by se mohlo přijít v průběhu celého dne poklonit až 100 tisíc lidí.

S ohledem na očekávané množství fanoušků, kteří se budou chtít s pěveckou legendou, která zemřela minulý týden ve věku 80 let, rozloučit, hodlá dopravní podnik (DPP) přerušit tramvajový provoz na přilehlém nábřeží. Linka 17 by tak měla jezdit přes Národní třídu a Myslíkovu.

Praha nabídla Gottově rodině, že na počest zpěváka nasvítí Petřínskou rozhlednu

Karel Gott

U Vltavy bude v pátek večer živo, neboť na blízkém Smetanově nábřeží se bude od 19 hodin do půlnoci konat jedna z akcí letošního Signal festivalu. Gottova choť Ivana se v této souvislosti se zástupci festivalu dohodla, že světelná instalace proběhne dle plánu, neboť zpěvák by si „rušení kulturní události nepřál“. Palác Žofín bude pro Gottovy fanoušky otevřen od 8 do 22 hodin.

Opatření chystá i policie a záchranáři. Obě složky však chtějí konkrétní opatření a uzavírky konkretizovat až v průběhu středy.

Kdy a kde bude pohřeb Karla Gotta? Podívejte se na celý program k rozloučení

Karel Gott

Anketa

Chystáte se na pražský Žofín rozloučit se s Karlem Gottem?
Ano
8,8 %
Ne
91,2 %
Celkem hlasovalo 4622 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám