Hlavní obsah

Slavík bude zase tvůj. Fanoušci napsali Gottovi před vilou dojemný vzkaz

Čtyřicátý třetí slavík bude zase tvůj, vzkazují fanoušci zesnulému zpěvákovi Karlu Gottovi. Nápis vyskládaný ze svíček zanechali před jeho vilou na pražské Bertramce. Tam i skoro týden po zpěvákově pohřbu dál přibývají svíce a květiny, i když pieta je výrazně menší než ta předchozí, kterou nechalo město zkraje týdne uklidit.

Pietní místo před vilou Karla Gotta 18.10. 2019Video: Novinky

 
Článek

„Navždy uslyšíme tvůj hlas, český 43. slavík bude tvůj zas, národ tě miluje,“ napsali fanoušci Gottovi.

Nápis dominuje pietě před zpěvákovou vilou v Praze na Bertramce, kam i po úklidu, který se tu konal zkraje týdne, dál míří fanoušci se svíčkami, květinami a vzkazy. Zpravidla jsou to ti, kteří to nestihli dřív.

Foto: Novinky

Pietní místo před vilou Karla Gotta (18. října 2019)

Zlatým a později Českým slavíkem byl Gott zvolen celkem 42krát. O tom, že ho lidé stále poslouchají, svědčí mimo jiné to, že jeho poslední klip k písni Srdce nehasnou, který nazpíval se svou dcerou, nastřádal na YouTube od května už přes 22 milionů zhlédnutí.

S eventuálním dalším slavíkem to ovšem nebude tak snadné. Pořadatelé loni anketu zastavili s tím, že si dá „oddechový čas“.

Gott a Bílá věří v návrat Českého slavíka

Kultura

Důvodem byly kontroverze kolem odečtení bodů skupině Ortel a zpěvákovi Tomáši Ortelovi kvůli masovému hlasování organizovanému na Facebooku. Pozměněná podoba by měla více odpovídat současným trendům komunikace i aktuálnímu vývoji populární hudby.

Anketa popularity českých nebo československých zpěváků a skupin byla vyhlašována od začátku 60. let minulého století. Gott, který v té době stoupal na výsluní, získal hned toho druhého - první ročník ovládl Waldemar Matuška - a s drobnými přestávkami ve slavíkovi dominoval i po zbytek kariéry.

Anketa už měla pauzu i na začátku 90. let minulého století. Tehdy skončil Zlatý slavík, aby se po pár letech anketa obnovila jako Český slavík.

BEZ KOMENTÁŘE: Dělníci odklidili svíčky před vilou Karla GottaVideo: Novinky

Gott, který trpěl akutní leukémií, zemřel 1. října. Poslední rozloučení se konalo minulý týden. Desetitisíce lidí přišly dát zesnulému zpěvákovi hold v pátek na Žofín, v sobotu se pak na Pražském hradě konala mše za účasti rodiny a vybraných hostů.

S Gottem se v katedrále loučili Zeman s Babišem, Jágr i umělci

Karel Gott

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám