Hlavní obsah

Sousedé Karla Gotta v obležení tisíců svíček. Tady se to pro pietu nehodí, vzkazují

– Praha
Novinky, ren, loš

Sousedé Karla Gotta na pražské Bertramce jsou v obležení svíček a kytic a téměř se nemohou dostat z domu. Tisíce svíček přibyly poté, co o víkendu před Gottův dům proudily davy lidí, aby uctily zpěvákovu památku. Ačkoliv se podle sousedů místo před domem pro pietu nehodí, respektují to. Zpěváka měli rádi a byl to podle nich slušný člověk. TSK plánuje svíčky v pondělí uklidit.

Pietní místo na Bertramce 8. říjnaVideo: Novinky

 
Článek

„Karla jsme znali. Byl to velice slušný člověk a každého zdravil. Pieta by ale měla být někde úplně jinde,” řekl Novinkám zpěvákův soused.

Pietní místo před domem na smíchovské Bertramce vytvořili obdivovatelé a fanoušci zpěváka spontánně po jeho úmrtí minulý týden. Od minulé středy sem tak proudí stovky lidí, kteří chtějí na zpěváka zavzpomínat.

„Zájem je celodenní a celonoční. V sobotu tady chodily dokonce průvody,” dodal soused.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Svíčky a květiny před vilou Karla Gotta na pražské Bertramce 4. října 2019.

Postupně se ale z tisíců svíček stává komplikace pro Gottovy sousedy. Nemohou před domem zaparkovat a jen těžko projdou až domů.

Na Žofín za Gottem od Zborovské ulice přes most Legií

Karel Gott

„Děkujeme za policejní hlídky, které drží koridor, aby se vůbec dalo projít,” řekl Novinkám další ze sousedů, který si ale nepřál mluvit na kameru. Lidé se také bojí, aby ze svíček nevznikl požár.

Mělo by to být jinde, ale respektujeme to

Většina z nich má ale pro pietu pochopení, ač to podle nich není úplně vhodné místo. „Nemyslím si, že je to vhodné místo pro pietu. Mělo by to být někde na hřbitově třeba. Je to horší s parkováním, ale respektujeme to. Lidé nedělají nepořádek,” řekl Novinkám další ze sousedů.

Kdy a kde bude pohřeb Karla Gotta? Podívejte se na celý program k rozloučení

Karel Gott

Praha nabídla Gottově rodině, že na počest zpěváka nasvítí Petřínskou rozhlednu

Karel Gott

Obyvatelé Bertramky si budou moci oddechnout příští pondělí, kdy by měly být svíčky odstraněny. Technická správa komunikací (TSK) je připravena místo uklidit po posledním rozloučení se zpěvákem. Zároveň je připravena i svíčky uskladnit, stejně jako to pracovníci učinili v případě svíček na Václavském náměstí v prosinci 2011, kdy zemřel Václav Havel.

Rozloučení s Karlem Gottem proběhne v pátek 11. října na Žofíně od 8 do 22 hodin. V sobotu 12. října od 11 hodin dopoledne bude v katedrále svatého Víta sloužit pražský arcibiskup Duka zádušní mši, které se zúčastní pozvaní hosté.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám