Hlavní obsah

Úřad vlády Gottův pohřeb koordinuje s policií i armádou

Úřad vlády spolupracuje při přípravách posledního rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem, jemuž kabinet vystrojí pohřeb se státními poctami, s policií i armádou. Jak přesně bude pohřeb probíhat, to premiér Andrej Babiš (ANO) zatím neví. Babiš to v sobotu řekl v Polsku, kde se účastní pohřbu někdejšího disidenta Kornela Morawieckého.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karel Gott

Článek

„Detaily nemám, dělají to kolegové. Nejdůležitější je (Gottova) rodina, respektujeme přání rodiny,” uvedl Babiš. Zveřejňování informací ohledně pohřbu si vyhradila zpěvákova rodina, chystá se je umisťovat na Gottovy webové stránky.

Podle Babiše je na úřadu vlády tým, který spolupracuje s policií i armádou. „Protože se očekává obrovský zájem občanů, protože pan Karel Gott byl pro nás a naši historii jeden z největších Čechů, takže určitě přijde spousta lidí,” uvedl premiér.

Na Žofíně se čeká až sto tisíc Gottových fanoušků

Karel Gott

Vláda na den Gottova pohřbu vyhlásila státní smutek. Umělcův pohřeb se podle rozhodnutí kabinetu měl odehrát jako státní, nakonec se podle přání rodiny uskuteční se státními poctami včetně zádušní mše v katedrále svatého Víta.

Poslední rozloučení s Gottem pro veřejnost se bude konat v pátek 11. října od 08:00 do 22:00 v Paláci Žofín na Slovanském ostrově v Praze. Zádušní mše následující den od 11:00 bude pro pozvané hosty.

Karel Gott zemřel v úterý 1. října po těžké nemoci, bylo mu 80 let. Jeho úmrtí si v posledních dnech všímala řada zahraničních médií, zejména ta ze sousedních zemí, ale i třeba z Ruska, kde byl nesmírně oblíbený.

U domu Karla Gotta na Bertramce je už koberec ze svíček

Karel Gott

V pátek o něm nekrolog přinesl i americký list The New York Times. O Gottovi se v něm píše jako o hezounovi s expresivním tenorem, který zpíval kromě češtiny také v angličtině, ruštině, francouzštině a němčině. Autor článku připomíná jeho kariéru za normalizace, četná ocenění, jakých se mu dostalo, i třeba to, že letos v létě byla k příležitosti zpěvákových 80. narozenin vydána pamětní eurobankovka.

„Tato bankovka s nominální hodnotou nula eur je v naší zemi obrovským fenoménem, stejně jako Karel Gott,” citují The New York Times jednoho z Gottových fanoušků.

Kdy a kde bude pohřeb Karla Gotta? Podívejte se na celý program k rozloučení

Karel Gott

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám