Hlavní obsah

Medvědice Ema si sundala obojek a zmizela do neznáma

Právo, Petr Kozelka

Medvědici Emě, kterou ochránci přírody v dubnu v Beskydech odchytili a vybavili telemetrickým obojkem, se podařilo sledovacího zařízení zbavit.

Foto: Ústav ekologie lesa (LDF) Mendelovy univerzity v Brně

Pohyb medvědice

Článek

Ekologové počítali, že by pohyb zvířete mohli sledovat až dva roky, místo toho si medvědice obojek strhla už po pěti měsících. Poslední data o pohybu medvědice byla z okolí lesů u obce Dlhé Pole na Slovensku. I tak ale zařízení poskytlo cenné informace o chování šelmy.

„Chování zvířat a techniky je nevyzpytatelné, což se potvrdilo i tady. Dvojitý mechanismus umožňující odepnutí telemetrického obojku byl instalován kvůli bezpečnosti zvířete. Medvědice musela tuto část zařízení systematicky ničit, až se obojek odepnul. Není vyloučeno, že k významnému poškození mohlo dojít i během medvědí říje nebo v souboji,“ poznamenal zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně Martin Duľa.

BEZ KOMENTÁŘE: Medvědice Ema s medvědím samcem v slovenské části JavorníkůVideo: Šelmy.cz

„Medvědi jsou chytré a obratné šelmy. Případy ztrát telemetrických obojků jsou při jejich monitoringu velmi časté. Je těžké tyto situace předvídat a ovlivnit,“ uznal Tomasz Zwijacz-Kozica, expert na telemetrii medvědů z polského Tatranského národního parku, který obojek pro medvědici Emu zapůjčil.

Změna osobnosti

Ema se pohybovala na pomezí Česka a Slovenska v okolí Beskyd.

„Během posledních tří měsíců sledování způsobila dvě škody na nezabezpečených včelích úlech na slovenské i moravské straně pohoří. Po ztrátě signálu z obojku jsme vyrazili do terénu a ověřovali poslední místa jejího pohybu. Díky spolupráci se zaměstnanci Správy CHKO Beskydy se nám pomocí speciálního přijímače podařilo za několik dní obojek v terénu dohledat,“ prohlásil koordinátor monitoringu velkých šelem z Hnutí Duha Michal Bojda.

Foto: AOPK ČR, CHKO Beskydy

Medvědice Ema

Podle zoologů je každý jedinec unikátní a medvědice Ema je toho důkazem.

„Zprvu málo plachá medvědice změnila vzorce chování a lidem se začala postupně spíše vyhýbat. Zjištěné poznatky využijeme v připravovaném plánu péče o medvěda hnědého, který by měl přinést návrhy řešení různých situací při soužití s těmito kriticky ohroženými šelmami. Správa CHKO Beskydy už nyní komunikuje s chovateli hospodářských zvířat i včel, jak lépe zabezpečovat svá chovatelská zařízení a kde získat finanční podporu,“ dodal Václav Tomášek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám