Hlavní obsah

Zájem o PlayStation před Vánocemi vadne. Fanoušci čekají na nový model

Novinky, mif

Společnost Sony zveřejnila své finanční výsledky za druhé fiskální období. Celkově se japonskému podniku dařilo – zisk stoupl o 16 procent na 279 miliard jenů (58,8 miliardy Kč), a to především díky obrazovým snímačům. Z výsledků se dá nicméně vyčíst také to, že poptávka po televizních konzolích PlayStation 4 vadne.

Televizní konzole PlayStation 4 Pro od SonyVideo: archív výrobce

 
Článek

S poklesem poptávky se potýká prakticky celá herní divize PlayStationu. Té se ve druhém fiskálním období snížil zisk o 28 procent na 90,6 miliardy JPY, tedy v přepočtu na 19,16 miliardy korun.

PlayStation 4 zlevnil na historické minimum

Hardware

Aktuálně se snaží výrobce uspět na trhu již se čtvrtou generací své konzole, na pultech obchodů je však k dostání již několik let. PlayStation 4 Slim láká především na kompaktnější rozměry a líbivější vzhled. Výkon je nicméně stejný jako u starší čtyřky.

Verze 4 Pro nabízí výkonnější procesor a přepracována byla i grafická karta. Některé hry díky tomu budou schopné běžet až v rozlišení 4K. Připomeňme, že původní PlayStation 4 byl stavěn na hraní ve Full HD.

Tituly, které kladou daleko vyšší nároky na grafiku, však v plnohodnotném 4K rozlišení nefungují. Obraz je u nich přepočítán z nižšího rozlišení na vyšší. To jinými slovy znamená, že kvalita obrazu je sice citelně vyšší než v případě Full HD, zároveň ale není tak dobrá jako v případě plnohodnotného 4K.

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Slim

Foto: archív výrobce

Sony PlayStation 4 Pro

Čekání na novou pětku

Klesající zájem o čtyřku je vcelku pochopitelný. Výrobce totiž již potvrdil, že příští rok se odhalí nástupce s pořadovým číslem pět. Ten se v obchodech objeví před nadcházejícími Vánocemi.

Původně se spekulovalo o tom, že konzole bude stačit na rozlišení 8K. To bylo poměrně překvapivé, neboť aktuální top model PlayStation 4 Pro totiž nezvládal všechny hry ani v rozlišení 4K. Šéf herní a zábavní divize společnosti Sony Jim Ryan nicméně upřesnil, že pětka bude zvládat hraní ve 4K při obnovovací frekvenci 120 Hz.

Foto: David Ryneš, Novinky

Porovnání různých velikostí rozlišení.

V rozlišení 8K tedy bude patrně možné konzumovat pouze multimediální obsah, případně hrát nějaké jednodušší hry. Připomeňme, že proti standardu 4K nabízí tedy 8K rozlišení čtyřikrát více pixelů, ve srovnání s Full HD je tedy obraz na televizorech nebo monitorech dokonce až 16krát detailnější.

Ryan také potvrdil, že PlayStation 5 bude vybaven moderní SSD jednotkou. Díky tomu bude chod celého zařízení rychlejší, a to od startu přes instalaci aplikací až po spouštění jednotlivých titulů.

Na bližší informace o hardwarové výbavě si budeme muset nicméně ještě počkat. Podle dřívějších informací však PlayStation 5 bude pohánět AMD Ryzen ve třetí generaci společně s grafickou kartou Radeon Navi.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Apple a Sony příští týden změří síly

Hned dva různí technologičtí giganti budou příští týden bojovat o přízeň fanoušků nové elektroniky. Na stejný den – na středu – totiž naplánovaly velké tiskové...

Výběr článků

Načítám