Hlavní obsah

Dvojí ocenění pro knihovnu v Bílovci

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská knihovna v Bílovci získala počátkem října hned dvě významná ocenění. V celostátní soutěži vyhlašované Ministerstvem kultury ČR se stala knihovnou roku 2019 v kategorii měst s počtem obyvatel od 5 do 10 tisíc a zvítězila také v soutěži Knihovnická K2 knihovna Moravskoslezského kraje 2019.

Foto: Archiv města Bílovec
Článek

„Obě ocenění nás velmi potěšila a hlavně překvapila,“ uvedl Tomáš Ocásek, vedoucí knihovny v Bílovci.

„V každé soutěži se hodnotila jiná kritéria, ale v obou případech jsme sami překvapeni, že se nám podařilo porazit opravdu silné soupeře. Soutěž vyhlašována ministerstvem kultury má dvě kola. V prvním byly knihovny hodnoceny metodou benchmarkingu. Celkem bylo porovnáváno 22 výkonových indikátorů a jen dvě nejlepší knihovny z každé kategorie pak postoupily do druhého kola.

Odborná komise knihovny navštívila a na místě posuzovala především společenské a komunitní působení knihovny pro obyvatele města a úroveň prostředí knihovny, dále exteriér, interiér, technické vybavení, sociální zázemí apod. Takže už jen postup do druhého kola, který vycházel ze statistických čísel, byl pro nás obrovským úspěchem. Je to pro nás důkaz, že svou práci děláme dobře. O to krásnější pak bylo přebírání vítězné ceny v naší kategorii v pražské Zrcadlové kapli Klementina,” doplnil Tomáš Ocásek.

V druhé soutěži, kterou vyhlašuje Moravskoslezský kraj ve spolupráci s Moravskoslezskou vědeckou knihovnou, pak bílovecká knihovna se čtyřmi zaměstnanci porazila knihovny i tak velkých měst jako je Třinec, který má pro srovnání okolo třiceti zaměstnanců, nebo Frýdek-Místek či Nový Jičín.

Titul Knihovna Moravskoslezského kraje získala za moderní přístup k širokému spektru knihovnických služeb, výborně pojaté PR a propojení aktivit u příležitosti 100. výročí vzniku knihovny, které v letošním roce slaví.

„Do této soutěže nás přihlásil spokojený čtenář, o to více si tohoto vítězství vážíme. Hodnotila se jak samotná knihovna, její vybavení, klasické knihovnické služby, tak i další akce pro veřejnost, pro školy, propojení s organizacemi ve městě, účast v celostátních projektech i to, jak se knihovna prezentuje na veřejnosti a další faktory,“ popisuje hodnotící systém soutěže vedoucí bílovecké knihovny, která má měsíc, co měsíc opravdu nabitý program.

„Zapojujeme se do mnoha celostátních projektů a snažíme se spolupracovat také s neziskovými organizacemi, protože knihovna by měla sdružovat menší skupiny a působit rovněž jako komunitní centrum. A sdružovat lidi se nám dařilo i při oslavách Dne města, které byly v duchu oslav 100. výročí naší knihovny,“ pokračuje Tomáš Ocásek.

A co stojí za těmito úspěchy bílovecké knihovny? „Za vším jsou vždy lidé, a v tomto případě to platí dvojnásob. Je pravda, že naše knihovna je dobře přístupná a navíc byla před pár lety rekonstruována, takže její prostory jsou krásné, moderní a odpovídají potřebným požadavkům, ale bez aktivních, kreativních a pracovitých knihovníků, kteří vymýšlejí a organizují spoustu zajímavých akcí a soutěží, bychom na tyto úspěchy nedosáhli. Díky nim je naše knihovna tak úspěšná,“ řekla starostka města Bílovce Renata Mikolašová.

Reklama

Výběr článků

Načítám