Hlavní obsah

I když víkendové počasí připomínalo léto, nad Dražíč v sobotu vylétli draci

Novinky, Petr Pokorný

V Dražíči na Českobudějovicku by v sobotu 12. října žádné princezně pšenka nekvetla. Obloha nad obcí se totiž celé odpoledne hemžila draky. A ti jak známo princezny tuze rádi. Nadšeny z nich ovšem byly děti. Zejména těm menším pomáhali s jejich ovládáním rodiče. A dost se u toho naběhali.

Foto: Petr Pokorný

Zábavné odpoledne a drakiádu v Dražíči připravili místní hasiči.

Článek

Na dvanáctý ročník podzimní dražíčské drakiády, kterou uspořádaly členky místního Sboru dobrovolných hasičů (SDH) s podporou Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ, dorazila více než stovka účastníků se třemi desítkami draků.

„U nás máme velmi šikovné ženy. Jak vidno, dokázaly zajistit i dokonalé počasí,“ usmívala se starostka Dražíče Alena Dědičová. A skutečně. Podzim připomínalo v sobotu jen barevné listí na stromech.

Slunečná bezmračná obloha a teplota na tričko s krátkým rukávem téměř vybízela k opalování. Letně působící povětrnostní podmínky ovšem nedělaly příliš dobře drakům, kteří by bývali potřebovali trochu víc fouknout pod křídla. Louka za obecním úřadem tak chvílemi připomínala tréninkovou plochu pro starty a přistání létajících objektů různých tvarů a barev.

„Drakiádu tradičně pojímáme jako zábavné odpoledne pro celé rodiny. Jsou zde připraveny různé soutěže. Překážkový běh, malování draků, střelba ze vzduchovky, výroba podzimních ozdob z přírodních materiálů a podobně. Rodiče mohou společně posedět na hřišti u občerstvení. Pro děti máme připraveny drobné dárky a ceny,“ uvedla Dědičová a poznamenala, že drakiáda je jednou ze čtyř letošních aktivit obecních spolků pořádaných v rámci programu Oranžového roku v okolí temelínské elektrárny.

Oranžový rok podporuje sportovní, kulturní a společenské aktivity obcí v třináctikilometrové zóně okolo elektrárny. Obec Dražíč ale leží až za její hranicí. „Kus našeho spádového území je ovšem součástí této zóny a tak jsme v roce 2016 poprvé o příspěvek požádali. Byli jsme úspěšní a mohli tak tehdy s podporou tohoto projektu uspořádat hasičskou soutěž, drakiádu a setkání seniorů. Od té doby dostáváme příspěvek pravidelně,“ dodala starostka s tím, že pro malou obec je každá finanční podpora nepostradatelná.

Letos Dražíčtí uspořádali z podpory ČEZ čtyři akce. Jarní úklid obce spojený s vítáním jara, Stavění májky v Dražíči a osadách Karlov-Nepomuk a Březí, Loučení s prázdninami a soutěž o nejlepšího utopence na přehradě v Dražíči a již zmiňovanou drakiádu.

„Máme velice aktivní spolky, hasiče, Myslivecký a Venkovský spolek. V obci by se těžko hledal člověk, který není členem alespoň jednoho z nich. Ročně uspořádají okolo dvacítky různých sportovních, kulturních a společenských akcí, takže jakýkoli příspěvek na tuto činnost je velmi vítaný. Podpory ČEZ si proto opravdu vážíme,“ zdůraznila Dědičová.

Dražíč se nachází na Českobudějovicku, zhruba 10 kilometrů severozápadně od Týna nad Vltavou. Obec, která má čtyři místní části, Dražíč, Březí, Karlov-Nepomuk a Vranov, žije přibližně 240 obyvatel. Dražíč je držitelkou titulu Vesnice roku 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám