Hlavní obsah

Městský obvod Ostrava-Pustkovec pokřtil novou hasičskou zbrojnici

Novinky, Josef Zajíc

Sobota 5. října byla pro obyvatele Pustkovce velmi slavnostní. Za přítomnosti brigádního generála Vladimíra Vlčka, ředitele HZS Moravskoslezského kraje, primátora města Ostravy Tomáše Macury a starosty městského obvodu Pustkovec Stanislava Pyše byla otevřena nová hasičská zbrojnice.

Foto: Josef Zajíc

Pustkovec. Nová hasičská zbrojnice.

Článek

Slavnostní poklepání na základní kámen se konalo 23. srpna 2019 a 5. října 2019 se slavnostně nová hasičská zbrojnice v Ostravě-Pustkovci otevřela. Zbrojnice tak vystřídala starou budovu z roku 1896.

Obyvatelé Pustkovce a hosty vítala hasičská dechovka, která pak přesně ve 12.00 hodin přivedla průvod, který šel od staré zbrojnice k nové budově. Průvodu se zúčastnili hasiči Pustkovce a také skupina mladých hasičů.

Slavnostního přestřižení pásky před zbrojnicí se dále zúčastnila náměstkyně primátora města Ostravy Zuzana Bajgarová, starosta sboru dobrovolných hasičů Pustkovce Pavel Tichý a velitel SDH Pustkovec Martin Kusyn.

„Dnes máme s panem brigádním generálem hasičský den. Nyní předáváme novou hasičskou zbrojnici v Pustkovci, pak předáme hasičské auto v Proskovicích a v 15.00 hodin otevíráme novou zbrojnici v Muglinově. Nemyslím, že je nutné přesvědčovat o tom, čím jsou hasiči významní. Jenom za loňský rok měli celkem na území města Ostravy 8,5 tisíce zásahů, zachránili bez mála stovku životů a evakuovali témeř 500 obyvatel. Pomohli zachránit majetek v hodnotě 81 milionů korun, a tak si zaslouží podporu. Otevření zcela nové moderní hasičské zbrojnice je vždycky svátek,” řekl při předávání hasičské zbrojnice Tomáš Macura.

Po přestřižení pásky byla pro hosty a zúčastněné obyvatele komentovaná prohlídka vnitřních prostor a prohlídka hasičských aut před hasičskou  zbrojnicí.

Podle informací z Magistrátu města Ostravy se město příkladně stará o stav požárních zbrojnic. Po rekonstrukci provedené v posledních třech letech jsou hasičské zbrojnice v Radvanicích, Hošťálkovicích, Koblově, Krásném Poli, Martinově, Michálkovicích, Polance nad Odrou, Staré Bělé, Svinově, Zábřehu a čerstvě v Muglinově a Pustkovci.

V dobrém stavu jsou požární zbrojnice v Třebovicích, Plesné, Petřkovicích. Opravy budou nutné na objektech v Bartovicích a Kunčičkách. Příští rok se bude rekonstruovat objekt v Proskovicích a naplánovaná je rekonstrukce v Heřmanicích.

„Celkově se město podílelo nebo bude podílet na výstavbě, případně rekontrukci hasičských zbrojnic jednotek dobrovolných hasičů v letech 2015 - 2020 částkou 65,5 milionu korun. Dalšími zdroji pro financování těchto investic jsou prostředky Integrovaného regionálního operačního programu, Ministerstva vnitra, Moravskoslezského kraje a také jednotlivých městských obvodů,” dodala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám