Hlavní obsah

Permanentní svátky a tisíce medvědů nabízí Vánoční dům v Doubí u Karlových Varů

Novinky, Vratislav Konečný

Celoroční Vánoce nabízí Vánoční dům v Doubí u Karlových Varů, až z toho budete mít trauma. První, na co narazíte, jsou medvědi. Desítky, stovky a asi i tisíce medvědů. Od superobřích bílých, přes hnědé, po různobarevné prťavoučké. Sedí, leží, pijí jedí, zkrátka vše, co medvědi obvykle dělají.

Foto: Vratislav Konečný

Vánoční dům v Doubí

Článek

Uvidíte tu medvědí figury bez hávu, ale také vánočně oblečené. Pokud vám doma nějaký překáží, můžete ho do expozice přinést.

Ale hlavním tahákem domu, který funguje od roku 2012 a stále se vylepšuje, je vše, co se Vánoc týká.

Permanentní svátky 

Zapomeňte na strom ověšený pouze sušeným ovocem s několika figurkami z klůcků a dřeva.

Tady dostanete do očí takový nářez ozdob, figur, doplňků, že vám z toho půjde hlava kolem. Umělé rampouchy, pozemskou squadru nebeských andělů všech velikostí a materiálu, samozřejmě typicky české soby, figurek nepočítaně, k tomu budete v zajetí koled. Vydržet to téměř všechny dny v roce musí být pro silné nátury.

Je tu převánočněno, smysly si neodpočinou, a o to jde. Téměř každý tu objeví něco, čím si svátky pohody a skromnosti obohatí. Skleněné figurky dříve celkem skromné můžete nahradit mašinkami, auty, postavičkami Spejblovy rodiny, Krteček…

K tomu ale i tradiční rukodělné výrobky, milé, protože přirozené. Jsou tu svícny, adventní věnce, postavičky z betlémů. Také formy na pečení cukroví, stojany na stromky, řetězy, stuhy na balení a ozdobení dárků.

Bílá je nuda?

Každý rok se mění módní barvy, takže místo bílých Vánoc máme modré, zlaté, stříbrné, podle toho se i mění barvy stromků. Před pár lety byla bombou černá.

Je tu i Kouzelné městečko, kde se mnoho předmětů hýbe, točí, poletuje tu nad domečky buď Santa, nebo Děda Mráz. Z toho kroužícího pidimuže to nepoznáte.

Promlsat si můžete chuťové pohárky v kavárně a cukrárně. V podzemí je muzeum Vánoc, sklepení je přes 650 let staré. Provede vás tradicí Vánoc, a jak se slaví ve světě. Najdte tu betlémy, ozdoby, pohlednice a mnoho další artefaktů. Popsat se to vše nedá, chce to vidět.

Novorenesanční objekt má  dlouhou historii. Původně tu stávala tvrz patřící do manství Lokte. Sídlili tu i loupeživý rytíři, přišlo několik přestaveb, hrad se přeměnil na zámek. Ve vlastnictví Julia Jindřicha a Josefiny Eleonory Mulcové z Valdova, rozené hraběnky Metternichové, byl  v letech 1739-1756, barokní zámek dostal vestavěnou kapli.

Dále se střídalo množství majitelů, nynější podobu dostal v letech 1868-1885 za držení Edvarda Claryho.

Po válce tu krátce sídlilo velitelství Rudé armády, pak měl řadu využití.

Vánoční dům funguje od roku 2012.

Otevřeno mají denně od 13 do 18 hodin, v listopadu a prosinci od 10 do 20 hodin. Vstupné 120 Kč pro dospělé a 60 Kč pro děti a seniory, děti do 3 let neplatí nic.

Reklama

Výběr článků

Načítám